Προς ύφεση Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία αν η έξαρση του ιού συνεχιστεί τον Απρίλιο

Η Ευρώπη δίνει μάχη για κοροναϊό καθώς ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό αυξάνεται ενώ ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία – χώρα που πήττεται περισσότερο από οποπιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή – αυξήθηκε δραματικά την Πέμπτη.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας ανέφερε 41 επιπλέον θανάτους από τον ιό αργά την Πέμπτη, φθάνοντας συνολικά τους 148. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί έφθασε τους 3.800 και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ενισχύσεις 7,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Ιταλία υιοθέτησε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φιανομένου, μετά από μία χαλαρή αντίδραση. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια είναι κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαρτίου, απαγορεύτηκε η είσοδος των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου και περισσότεροι άνθρωποι ενθαρρύνονται να δουλεύουν από το σπίτι. Επίσης, οι υγειονομικές αρχές στη βόρεια επαρχία της Λομβαρδίας λένε στους ασθενείς να αποφεύγουν τα νοσοκομεία εκτός εάν προκειται για επείγοντα περιστατικά.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στην οικονομία, η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το έλλειμμα του 2020 θα είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί. Με το τελευταίο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 7,5 δισ. Ευρώ, η Ιταλία αναμένει το έλλειμμα της να φθάσει το 2,5% το 2020 ή 0,3% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις πριν από την έξαρση του κορονοϊού.

Αναλυτές της τράπεζας Berenberg Bank δήλωσαν ότι η Ιταλία θα μπορούσε να εισλέθει σε φάση ύφεσης εάν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται.

“Αναμένουμε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. θα επιδεινωθεί μέχρι τον Απρίλιο πριν ξεκινήσει να βελτιώνεται ελαφρώς σε κάποιο σημείο του Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη ύφεση στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία”, δήλωσε η ανέφερε η Berenberg σε σημείωμα την Παρασκευή το πρωί.