Προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης κατά Google/Alphabet για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 πολιτείες προσέφυγαν κατά της Google και της μητρικής της Alphabet Inc. για φερόμενη παραβίαση του νόμου περί ανταγωνισμού και την δημιουργία εμποδίων στους ανταγωνιστές της.

Η Google, της οποίας η μηχανή αναζήτησης είναι τόσο πανταχού παρούσα και το το όνομά της έχει γίνει ρήμα, είχε έσοδα 162 δισ. δολάρια το 2019, περισσότερο από το ΑΕΠ της Ουγγαρία και λίγο χαμηλότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Η υποβολή της προσφυγής λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική κίνηση, δεδομένου ότι εκπληρώνει μια από τις υποσχέσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους υποστηρικτές του να υποχρεώσει ορισμένες εταιρείες να λογοδοτήσουν για φερόμενες καταχρηστικές πολιτικές.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Josh Hawley κατηγόρησε την εταιρεία ότι ασκεί επιρροή με «παράνομα μέσα» και χαρακτήρισε την αγωγή «την πιο σημαντική υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας σε μια γενιά».

Οι 11 πολιτείες που συμμετέχουν στην αγωγή έχουν όλες τους γενικούς εισαγγελείς Ρεπουμπλικάνους ενώ ο αριθμός θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος καθώς διεξάγονται έρευνες από γενικούς εισαγγελείς και από άλλες πολιτείες.
Στο Τέξας κάποιοι άλλοι γενικοί εισαγγελείς αναμένεται να υποβάλουν ξεχωριστή αγωγή επικεντρωμένη στην ψηφιακή διαφήμιση ενώ άλλοι ομάδα πολιτειών με επικεφαλής το Κολοράντο σκέφτεται μια πιο εκτεταμένη αγωγή εναντίον της Google.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ξεκίνησαν έρευνες κατά των συμπράξεων τεσσάρων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας: Amazon.com Inc, Apple Inc, Facebook Inc και Google.

Κατά της Google έχει στραφεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επέβαλε πρόστιμο 1,7 δισ. δολαρίων το 2019 επειδή έπαψε να λειτουργεί κάποιους ιστότοπους, οι οποίοι αναζήτησαν ανταγωνιστές της για να διαφημιστούν, ενώ πρόστιμο 2,6 δισ. δολάρια επέβαλε το 2017 επειδή ευνόησε το δικό της marketplace στην αναζήτηση προϊόντων και 4,9 δισ. δολάρια το 2018 για τον αποκλεισμό αντιπάλων στο ασύρματο λειτουργικό σύστημα Android της.