«Προσγειώθηκαν» και στον Καναδά οι πρώτες δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech

Τα πρώτα εμβόλια COVID-19 που αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech έφθασαν αεροπορικώς στον Καναδά την Κυριακή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Justin Trudeau. Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες αυτήν την εβδομάδα να κάνουν τα πρώτα εμβόλια μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που ξεκίνησε εμβοολιασμούς από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η πρώτη παρτίδα των δόσεων του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech έφτασε στον Καναδά», δήλωσε ο Trudeau στο Twitter την Κυριακή το βράδυ αναρτώντας μια εικόνα αεροπλάνου που φαίνεται ότι μετέφερε το σπουδαίο φορτίο.


Οι αρχικές 30.000 δόσεις θα δοθούν κατά προτεραιότητα στα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Θα ακολουθήσουν άλλες 249.000 δόσεις μέχρι το τέλος του έτους ενώ συνολικά έχουν παραγγείλει 6 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna έως τον Μάρτιο.

Πάντως, ο Justin Trudeau, ανέφερε πως ενώ τα καλά νέα για το εμβόλιο είναι γεγονός «ο αγώνας μας ενάντια στο COVID-19 δεν έχει τελειώσει», εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες.

Η χώρα έχει 460.743 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, εκ των οποίων οι 5.891 ήταν νέες μολύνσεις την Κυριακή. Την Παρασκευή, αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να δει 12.000 νέες περιπτώσεις την ημέρα έως τον Ιανουάριο. Ο αριθμός των ανθρώπων που ο Καναδάς έχει χάσει από κορωνοϊό ανέρχονται σε 13.431, εκ των οποίων οι 81 το Σάββατο.

Ο Καναδάς αναμένεται να εγκρίνει ένα δεύτερο εμβόλιο από τη Moderna Inc “αρκετά σύντομα” και η χώρα θα είναι έτοιμη να δεχτεί αποστολές μέχρι το τέλος της εβδομάδας,

Το Σάββατο, ο Καναδάς είπε ότι οποιοσδήποτε έχει αλλεργίες σε οποιοδήποτε εμβόλιο δεν πρέπει να λαμβάνει το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Εάν όμως έχουν άλλες ανεργίες εκτός εμβολίων τότε μπορούν να το λάβουν.