Πτωτικό άνοιγμα για ευρωπαϊκές αγορές λόγω Societe General, άνοδος στην Αθήνα με Ελλάκτωρ και τράπεζες

Χωρίς ιδιαίτερες αγοραστικές διαθέσεις ξύπνησαν οι επενδυτές σήμερα Δευτέρα στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν και στο ξεκίνημα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έδειξε ανοδική τάση (+0,20%), πολύ γρήγορα έχασε τα κέρδη του και πριν τις 11 π.μ. ώρα Ελλάδος συνοδευόταν με αρνητικό πρόσιμο (-0,14%).

Η Societe Generale δημοσίευσε μεγάλες απρόβλεπες ζημιές 1,26 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο λόγω αυξημένων προβλέψεων για πιθανές αθετήσεις δανείων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι μετοχές του γαλλικού δανειστή υποχώρησαν 1,8%.

Η HSBC ανέφερε πτώση 65% στα προ φόρων κέρδη για τους πρώτους έξι μήνες του 2020, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις ως αποτέλεσμα της απότομης αύξησης των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης σε όρους ενεργητικού είδε τις μετοχές της να μειώνονται κατά 4,9%.

Η Heineken απέσυρε το ενδιάμεσο μέρισμα μετά από ζημιές στο πρώτο εξάμηνο, αλλά προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι οι δραστηριότητες έχουν ανακάμψει. Η τιμή της μετοχής υποχωρεί 2,5%.

Αντίθετα, μεταξύ των μετοχών του Stoxx 600, ο τίτλος της σουηδικής εταιρείας παροχής ακτινοθεραπείας Elekta σημειώνει άνοδο 12%.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου ξεκίνησε με πτώση με την αξία των συναλλαγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά μετά τις 11.00 είχε θετικό πρόσημο και έδειχνε άνοδο 0,23% στις 619 μονάδες. Οι τράπεζες κινούνται θετικά 1,21% αλλά σημαντική πτώση σημειώνει ο τίτλος της Coca Cola/3E -2,34%. Επίσης πτωτικά κινούνται η Μοτοροιλ -1,14%, η ΕΧΑΕ -0,5% (έχασε και τα 3 ευρώ) και  η Lamda -0,35%.

Ανοδο πάνω από 3% σημειώνει η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενώ η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζει το ταξίδι της για νέα κατάκτηση κορυφής.