Πρωτοβουλία Αραμπατζή για σκούπα εταιρειών «ζόμπι» στον κλάδο υδατοκαλλιεργειών – Στηρίζουν οι φορείς

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή.

Οι φορείς του κλάδου των υδατοκαλλιεργητών (ΕΛΟΠΥ, ΣΕΘ, ΠΑΝΕΜΜΙ) χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κας Φωτεινής Αραμπατζή να εξυγιάνει τον κλάδο. Η επιστολή της προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, για την καταγραφή των φορέων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, που γίνεται για πρώτη φορά, δείχνει αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας του κλάδου μας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φορείς.

Η κυρία Αραμπατζή ζητά την αποτύπωση των φορέων μονάδων, οι οποίοι είτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους ή υπολειτουργούν σε ποσοστό μικρότερο του 30% της δυναμικότητάς τους είτε υπομισθώνουν μονάδες υδατοκαλλιέργειας σε τρίτους χωρίς να έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές παραβιάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (Ν. 4282/2014).

Οι φορείς θεωρούν ότι έτσι και με την απαραίτητη συνεργασία των Συντονιστών ανοίγει ο δρόμος, ώστε να διαταχθεί η λύση των οικείων συμβάσεων μίσθωσης, που δεν συμμορφώνονται με το Νόμο.

Σύμφωνα με τον ΕΛΟΠΥ η ύπαρξη των λεγόμενων εταιρειών «ζόμπι» δεν μπορεί πλέον να γίνεται ανεκτή. Στρεβλώσεις που ταλανίζουν επί σειρά ετών τον κλάδο και σχετίζονται με μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας, που για  διαφόρους λόγους αδρανούν, υπολειτουργούν ή εκμισθώνουν παράνομα τις άδειές τους – προκαλώντας οικονομικές, περιβαλλοντικές ή και κοινωνικές στρεβλώσεις.

Ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα, επηρεάζοντας άμεσα ή έμμεσα πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας και πρωταγωνιστώντας στις εξαγωγές, στην καινοτομία και στη βιώσιμη ανάπτυξη.