Πύργος Πειραιά: Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες με χρονοδιάγραμμα λειτουργίας τέλη 2023-αρχές 2024

Κινητικότητα, μετά από πολλούς μήνες στασιμότητας, ξεκίνησε στον Πύργο του Πειραιά για τη ριζική ανακατασκευή του κτιρίου. Εδώ και περίπου 20 ημέρες έχουν αρχίσει οι πρώτες μελέτες και εργασίες από τους μηχανικούς των εταιρειών Dimand και Prodea Investments.

dav

της Μαρίας Μπακοπούλου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του THECEO.GR όλα τα γραφεία έχουν πλέον εκκενωθεί και καθημερινά βρίσκονται στο κτίριο μηχανικοί και αρχιτέκτονες που συντονίζουν κάποιες προκαταρκτικές εργασίες.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, μπροστά στην είσοδο αλλά και στο πίσω μέρος του Πύργου έχουν τοποθετηθεί μεγάλες σιδερένιες πόρτες, σημάδι ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες εντός του Πύργου. Η ανακατασκευή του, αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με τα ανανεωμένα – λόγω κορωνοιού – χρονοδιαγράμματα, θα ξεκινήσει με την έκδοση της πρώτης άδειας, της λεγόμενης «άδειας ενισχύσεων», ωστόσο οι σημαντικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν με την έκδοση της δεύτερης, τελικής άδειας, η οποία αναμένεται να εκδοθεί τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα, δε, με το νέο χρονοδιάγραμμα, και εφόσον υπήρξαν κάποιοι μήνες αδράνειας, το έργο δεν θα παραδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά στα τέλη του συγκεκριμένου έτους ή ακόμα και στις αρχές του 2024.

Ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, το οποίο δεν είχε αξιοποιηθεί ποτέ από τότε που κατασκευάστηκε, λόγω κακοτεχνιών, μέχρι το φθινόπωρο του 2019, οπότε και σε νέο διαγωνισμό για την παραχώρησή του, ανακηρύχθηκε μοναδικός ανάδοχος η κοινοπραξία Dimand- Prodea Investments και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Πηγές από το Δήμο τονίζουν ότι «το ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα για τον Πειραιά από τον Πύργο θα είναι 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως, το οποίο θα επιστραφεί στην πειραϊκή κοινωνία σε έργα καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Πειραιωτών και την αναβάθμιση της πόλης.

Συνιστά, δε, το δεύτερο ψηλότερο ακίνητο της Αττικής, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Η έναρξη της παραχώρησής του την περασμένη χρονιά σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους.

Σύμφωνα, δε, με την πρόταση της κοινοπραξίας «θα γίνει εκ βάθρων ανακαίνιση όλων των εσωτερικών χώρων αλλά και του γυάλινου περιβλήματος “με δημιουργία προστατευτικού κελύφους, κατακόρυφες ζώνες πρασίνου και σύγχρονο σύστημα φωτισμού για την ανάδειξη του Πύργου ως τοποσήμου».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το έργο, σε συνδυασμό με τις επενδυτικές δράσεις του Δήμου Πειραιά για την ανάπλαση της γειτονικής περιοχής του ακινήτου, αλλά και του ΟΛΠ στη λιμενική ζώνη, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του αστικού περιβάλλοντος, την αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά.

Dimand SA: «Πιστεύουμε πολύ στον Πύργο του Πειραιά – Θα συγκεντρώσει κόσμο από όλο το λεκανοπέδιο»

Ο κ. Πάνος Παναγιωτίδης

Την πίστη του στο εν λόγω έργο εξέφρασε μιλώντας στο THECEO.GR ο Chief Operating Officer της Dimand SA κ. Πάνος Παναγιωτίδης. «Μετά από κάποιους μήνες στασιμότητας, τόσο λόγω των συνθηκών, όσο και λόγω κάποιων γραφείων εντός του κτιρίου που καθυστέρησαν να εκκενωθούν, έχουν μπει δυναμικά οι μηχανικοί της εταιρίας ακόμα και μέσα στον Πύργο, και έχουν αρχίσει ειδικές μετρήσεις και κάποιες μελέτες που πριν δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι μια καλή αρχή για ένα έργο που πιστεύουμε πολύ γιατί θα δώσει, σε συνδυασμό και με τα έργα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια στον Άγιο Διονύσιο, νέα πνοή στον Πειραιά και στην αγορά του, καθώς θα συγκεντρώνει κόσμο από όλο το λεκανοπέδιο, αφού η έναρξή του θα συμπέσει, αν όλα πάνε καλά, και με την έναρξη του μετρό στον Πειραιά. Θα είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό έργο – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στην εμπορική διάσταση του Πύργου, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για την εκμίσθωση καταστημάτων, συνολικού εμβαδού 7.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα στεγαστούν στο ισόγειο, στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο με εκπροσώπους μεγάλων brands από το χώρο της ένδυσης, της υπόδησης και των ηλεκτρονικών συσκευών, χωρίς όμως ακόμα να έχουν κλειστεί οι τελικές συμφωνίες, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Θα ακολουθήσει, μέσα στο 2021 η διαδικασία για τη μίσθωση των χώρων εστίασης που θα βρίσκονται στο ισόγειο, αλλά και στον τρίτο όροφο, ένα ειδικά διαμορφωμένο τύπου roof garden με θέα, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτίδης «επιθυμούμε πρώτα να κλείσουμε το κομμάτι του retail και στη συνέχεια να περάσουμε σε αυτό του F&B».