Ρ. Αικατερινάρη στο Bloomberg: Eπενδύσεις 650 εκατ. σε πράσινη ανάπτυξη και τεχνολογία

Οι κρατικές ελληνικές εταιρείες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Aνάκαμψης για να ενισχύσουν τις υποδομές, την πράσινη ενέργεια και την τεχνολογία καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) έχει καταρτίσει «έναν αρχικό κατάλογο έργων που θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε σε συνέντευξή της, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Υπερταμείου, Ουρανία Αικατερινάρη. Η συνολική αξία των επενδύσεων θα μπορούσε να φτάσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις μιας κρίσης χρέους που ακολουθείται από την πανδημία. Η χώρα έχασε το ένα τέταρτο της παραγωγής εν μέσω των μέτρων ύφεσης και λιτότητας της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει 10,5% φέτος.

Η ΕΕΣΥΠ σκοπεύει να αξιοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης για «έργα που αφορούν από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και δικτύων σε νέα δίκτυα νερού έως νέα λεωφορεία, ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε η ίδια. Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από κονδύλια που σχετίζονται με την πανδημία της ΕΕ.

«Δεν θέλουμε οι ελληνικές κρατικές επιχειρήσεις να υστερούν σε σύγκριση με άλλες δημόσιες εταιρείες στην Ευρώπη», δήλωσε προσθέτοντας ότι οι ομόλογοι σε άλλες χώρες «θα χρησιμοποιήσουν επίσης ευρωπαϊκούς πόρους για τους ίδιους σκοπούς».