Ρέγκλινγκ: Εφικτός ο ελληνικός στόχος ανάπτυξης – «Καμπανάκια» για τράπεζες, μεταρρυθμίσεις

Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ικανοποίηση για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αλλά και συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή ανάκαμψη για το ελληνικό ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια απέδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το κόστος των μέτρων στήριξης στην Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης από την πανδημία συνολικά υπερβαίνει το 15% του ΑΕΠ, ωστόσο, από εδώ και στο εξής οι πολιτικές αυτές θα γίνουν από εδώ και στο εξής πιο στοχευμένες, τόνισε με νόημα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκγλινγκ.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, π ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν οδεύσει σε μια νέα κρίση χρέους, παρά το υψηλό κόστος της διαχείρισης της πανδημίας, σημειώνοντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν τη δημοσιονομική πολιτική ήταν ασύμμετροι και άλλωστε οδήγησαν σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσπάθεια των προηγούμενων ετών η οποία κατά τη γνώμη του κατέστησε την ελληνική οικονομία πιο ανθεκτική σε αυτήν την κρίση, της πανδημίας. Η Ελλάδα ανακάμπτει τώρα και από την πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, παρά τα ρίσκα τα οποία ο ίδιος εντόπισε, σε τομείς όπως ο τουρισμός.

Επιπλέον, στάθηκε στην κρισιμότητα της δυνατότητας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, καθώς και στην αποτελεσματική αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, με απώτερο σκοπό οι πόροι αυτοί να αντιμετωπίσουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Εφικτός ο στόχος ανάπτυξης που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι συμφωνεί με το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν και κίνδυνοι σχετιζόμενοι μα την πανδημία και τη μετάλλαξη Δέλτα. Εξήγησε πως  έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους τουρίστες από την Βρετανία.

Επανέλαβε πολλές φορές την μεγάλη δυσκολία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και  για όλες τις χώρες «και στη Γερμανία». Εξήγησε πως όταν τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν μεγάλη αύξηση των επενδύσεων υπάρχει δυσκολία υλοποίησης. Είπε πως στην Ελλάδα υπάρχουν ερωτήματα υλοποίησης, μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην 25η «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης» του Economist στο Λαγονήσι.

Αναλυτικά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα περιόρισαν τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση και γρήγορη αδειοδότηση των επενδύσεων θα πρέπει να συνεχιστούν, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Ακόμα, ανέφερε πως «τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μείνουν υψηλά το 2021 και θα βελτιωθούν του χρόνου».

Κίνδυνοι και συστάσεις

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει για την ανάκαμψη της οικονομίας η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Σημείωσε πως για το 2021 ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας, λόγω και του νέου στελέχους, λέγοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό αποτελούν μεγάλο ρίσκο για το ΑΕΠ της Ελλάδας».

Για το 2022, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της Ελλάδας είναι η εφαρμογή και η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και γι άλλες χώρες, ακόμα και τη Γερμανία. Ωστόσο, παραμένουν κάποια ερωτήματα για το πόσο γρήγορα μπορεί η Ελλάδα και οι άλλες χώρες να εφαρμόσουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Next Generation EU» πρόσθεσε.

Ακόμα, υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από την κρίση του κορονοϊού θα πρέπει να στηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα και πάνω σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι χρηματοδοτήσεις δανείων των τραπεζών στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πως υπάρχουν θετικά σημάδια για την πορεία του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, αλλά, συμπλήρωσε «υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για να καλυφθεί».

Μιλώντας για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως τα χαμηλά επιτόκια που καταγράφονται σήμερα θα αρχίσουν να περιορίζονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και με τη σταδιακή άρση των υποστηρικτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος είπε ότι προϋπόθεση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα είναι η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και «η χρηστή δημοσιονομική ανάκαμψη, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να μην περιμένουν πως το σημερινό ύψος των επιτοκίων της ΕΚΤ θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε σχόλιο για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηριστικά «η Ελλάδα έχει πολύ καλή τοποθέτηση για τις διεθνείς αγορές, καθώς αυτές φαίνεται να εμπιστεύονται τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έχει ένα πολύ μεγάλο αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων και αυτό είναι σημαντικό για τις ανάγκες χρηματοδότησης».