Ρέγκλινγκ: Κάντε περισσότερες επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,.

Μία ημέρα μετά τις συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγνκ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δοθούν κίνητρα για εγχώριες και ξένες επενδύσεις και να αυξηθούν και οι δημόσιες επενδύσεις. Ο Κ. Ρέγκλινγκ έδειξε ενθουσιασμένος με τα συμπεράσματα της μελέτης Πισσαρίδη, λέγοντας πως χαιρετίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάζεται στην έκθεση “Πισσαρίδη” η οποία όπως είπε “προτείνει παρεμβάσεις για μία πιο ανοικτή οικονομία που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα”.

Για την δημοσιονομική εικόνα της ΕΕ προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 10% φέτος και στο 5% του ΑΕΠ το 2021 Είπε πως το τελικό ύψος του εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας, την ανάκαμψη του 2021 και από το πόσο θα χρειασθούν κρατικές εγγυήσεις.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία ανέφερε πως η πανδημία επέφερε “μια επιπλέον και απροσδόκητη πίεση στον ελληνικό λαό, στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της χώρας”. Είπε πως “η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να συγκρατήσει την εξάπλωση του ιού και κινητοποίησε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων στήριξης για να μετριάσει το βάρος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις”. Επισήμανε πως βοήθησε και η ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ “αν και θα δούμε μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες φέτος, λόγω της οικονομικής ύφεσης και των δημοσιονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.