Restart στα λόγια από Eurobank: Στην πράξη περνά ενήμερα δάνεια στην FPS και δημιουργεί εμπόδια στη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης

Η Eurobank προβάλλει το πρόγραμμα RESTART και διαφημίζει τη χορήγηση νέων δανείων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στη διαφήμιση μιλάει για έγκριση σε 3 ημέρες, εκταμίευση σε μία εβδομάδα και 9 στα 10 δάνεια χωρίς προσημείωση.
Προσφάτως, η τράπεζα οργάνωσε συνέντευξη τύπου για να προβάλει «Πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ελληνικού Τουρισμού»

Στη συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας δήλωσε πως «η Eurobank είναι η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, αλλά όχι μόνο για τις ηλιόλουστες ημέρες. Είμαστε η τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα.» και συνέχισε λέγοντας δεν φτάνει να το λέμε, αλλά να το κάνουμε.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και αρμόδιος για τη χορήγηση δανείων στον ξενοδοχειακό κλάδο, Κώστας Βασιλείου, στην ίδια συνέντευξη τύπου δηλώνει ότι «ενεργοποιούμε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ, το οποίο πιστεύουμε ακράδαντα ότι δημιουργεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας και στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας. Παγώνουμε τις δόσεις κεφαλαίου για εφέτος και μέχρι 31.12.2021 για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που ήταν ενήμερα την 31.12.2019. Το ύψος της αναστολής των δόσεων είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ. χορηγούμε άμεση ρευστότητα σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές τους ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας βεβαίως και τα μέτρα της πολιτείας για στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας, που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν. Παρέχουμε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από εφέτος όλα τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021….».

Η ομιλία του κ. Βασιλείου για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου στα λόγια είναι άκρως ενθαρρυντική:

Σχεδόν την ίδια περίπου χρονική περίοδο διαδραματίζονται άλλες καταστάσεις. Εταιρείες του ξενοδοχειακού κλάδου υποβάλλουν αιτήματα για δάνεια – μικρών σχετικά ποσών – για κεφάλαιο κίνησης, προκειμένου να κάνουν το «restart», που προβάλει και η ίδια η τράπεζα.

Αντί όμως οι επιχειρήσεις να λάβουν τα δάνεια, οι επιχειρηματίες έρχονται αντιμέτωποι με μία άλλη πραγματικότητα.

Οι αρμόδιοι διευθυντές της τράπεζας λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις μονομερώς και χωρίς να προειδοποιούν το πως και το γιατί τους πελάτες τους.

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστική: Επιχείριση του ξενοδοχειακού κλάδου αιτήθηκε δάνειο για κεφάλαιο κίνησης. Προς μεγάλη έκπληξη του εκπροσώπου της, του ανακοινώθηκε – όχι γραπτώς αλλά προφορικώς – ότι προηγούμενος δανεισμός, ο οποίος είναι ενήμερος έως τις 31.12.2019, μεταβιβάστηκε στην εταιρεία FPS, πρώην θυγατρική της Eurobank, που διαχειρίζεται μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η οποία πουλήθηκε προσφάτως στην ιταλική doValue.

Η έκπληξη δεν σταμάτησε εκεί. Η τράπεζα ζήτησε από τους μετόχους να βρουν κεφάλαια και να βάλουν στην εταιρεία για να τους δώσει το δάνειο.

Ο ίδιος, ο κ. Βασιλείου στην παραπάνω συνέντευξη τύπου δηλώνει πόσο πολύ η τράπεζα στηρίζει όλες τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου με ενήμερα δάνεια έως 31.12.2019, και χωρίς κάποια άλλη προϋπόθεση.

Σχετικά με το πόσο γρήγορα η Eurobank εγκρίνει και εκταμιεύει τα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις για να κάνουν το restart, η παραπάνω περίπτωση είναι σε εκκρεμότητα από τον Μάιο ενώ ήδη βρισκόμαστε στις 10 Ιουνίου με την τράπεζα να βάζει εμπόδια.

Σε τέτοιες και σε παρόμοιες περιπτώσεις, η πολιτεία και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης οφείλουν να παρέμβουν και να μην αφήνουν τα πιστωτικά ιδρύματα να κάνουν διακρίσεις σε πελάτες που έχουν την ίδια ανάγκη, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό και στηρίζοντας άλλους πελάτες, όπως κυκλοφορεί στην αγορά και συζητείται από εκπροσώπους επιμελητηρίων.

Και οπωσδήποτε αυτά τα δάνεια που οι τράπεζες χορηγούν μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας η πολιτεία οφείλει να τα ελέγξει «Ένα προς Ένα.» 

Χρήστος Ιωάννου