Royal Dutch Shell: Πτώση 82% στα κέρδη τριμήνου, αλλά απομείωση αξίας αποθεμάτων 16,8 δισ. δολαρίων

Η εταιρεία Royal Dutch Shell ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη σημαντική πτώση των καθαρών κερδών για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, μετά την κατάρρευση της αγοράς ενέργειας λόγω της πανδημίας. Η αγγλο-ολλανδική εταιρεία έκλεισε το τρίμηνο με προσαρμοσμένα κέρδη 638 εκατ. δολαρίων καταγράφοντας πτώση 82% έναντι 3,5 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και 2,9 δισ. δολαρίων το α΄τριμηνο του 2020.

Τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ήταν αρνητικά κατά 18,4 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο. Οι ζημιές οφείλονται σε έκτακτη επιβάρυνση 16,8 δισ. δολαρίων, δεδομένου ότι προχώρησε σε προσαρμογή αποτίμησης των αποθεμάτων της, λόγω των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτή η αποτίμηση δείχνει πως βλέπει η εταιρεία την εξέλιξη των τιμών τα επόμενα 30 χρόνια!  Η Shell είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να επιβάλει συνολικά ποσό απομείωσης μετά τη φορολογία από 15 δισεκατομμύρια έως 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Φυσικά, είναι ένα λογιστικό μέτρο το οποίο αντανακλά το πώς βλέπουμε το περιβάλλον να προχωρά, αλλά ναι, με την έννοια ότι έπρεπε να κάνουμε μια αναθεώρηση του ισολογισμού μας, την οποία και κάναμε», δήλωσε ο Ben Ben Beurden διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την πανδημία, οπότε θα πρέπει να δούμε τι θα μας φέρουν τα επόμενα τρίμηνα και χρόνια.

Οι μετοχές της Shell υποχώρησαν σχεδόν 2% κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Η Shell ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη να περιορίσει ή να μειώσει την παραγωγή μέσα στο έτος για να μετριάσει την έλλειψη ζήτησης. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε στην ανακοίνωση ότι το δεύτερο τρίμηνο αντικατοπτρίζει τις χαμηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές των εμπορευμάτων και τα χαμηλότερα πραγματοποιηθέντα περιθώρια διύλισης, τον όγκο πωλήσεων προϊόντων πετρελαίου και τις υψηλότερες διαγραφές αξία περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από «πολύ ισχυρά αποτελέσματα στον κλάδο της εμπορίας και από χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell είπε ότι η εταιρεία «μαθαίνει πολλά νέα κόλπα πολύ γρήγορα» όταν πρόκειται για την απλούστευση της εταιρείας, προτού προσθέσει ότι η εταιρεία έψαχνε τρόπους για να επανατοποθετηθεί, δεδομένου ότι η ενεργειακή μετάβαση ήταν πιθανό να «έρθει σε μας ακόμη πιο γρήγορα» καθώς αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19.

Σε σημείωμα προς τους μετόχους στις 30 Ιουνίου, η Shell είχε αναφέρει ότι αναμένει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου του Brent θα ανέρχονται στα 35 $ το βαρέλι το 2020, από μια προηγούμενη πρόβλεψη 60 δολαρίων.

Η εταιρεία μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent στα 40 $ το 2021 και στα 50 $ το 2022, αφού προηγουμένως είπε ότι αναμένεται ότι οι τιμές θα ανέρχονται σε 60 $ για κάθε αντίστοιχο έτος.

Αυτή η προοπτική για τις τιμές των εμπορευμάτων έως το 2050 ακολούθησε την απόφαση της εταιρείας να μειώσει το μέρισμα της στους μετόχους για πρώτη φορά μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύθηκαν στα 43,11 $ το βαρέλι το πρωί της Πέμπτης, περίπου 1,4% χαμηλότερα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ του West Texas διαμορφώθηκαν στα 40,60 δολάρια, με πτώση 1,6%.

Η Exxon Mobil και η Chevron αναμένεται να παρουσιάσουν τα κέρδη τους το δεύτερο τρίμηνο την Παρασκευή, με την BP του να ακολουθεί στις 4 Αυγούστου.