Σε αγαπάω απο τα βάθη του μυαλού μου! Αποκαταστήστε την αλήθεια

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού?

Στην κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ο έμπορος της Βενετίας” η Πόρσια, ηρωίδα της παράστασης τραγουδά : “Πες μου, από που προέρχεται η ερωτική επιθυμία…από την καρδιά η το κεφάλι…?”

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορική διαδρομή των διαφόρων πεποιθήσεων, έως τις μέρες μας που η επιστήμη έχει εντέλει αποδείξει ότι οι ερωτικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές συνιστώσες της αγάπης, εδράζονται σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου.

Γνωρίζουμε ότι οι Αιγύπτιοι 5000 χρόνια πριν, θεώρουσαν ότι η καρδιά είναι η έδρα της σκέψης, της μνήμης, της θέλησης και του συναισθήματος.

Πολύ αργότερα τον 5ο αιώνα π.χ ο Αλκμαίων μαθητής του Πυθαγόρα ανακαλύπτει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ νου και εγκεφάλου. Η θεωρία του ότι όλες οι αισθήσεις συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω δομών μορφής καναλιού, υιοθετήθηκε από τον πιο σημαντικό ιατρό της Αρχαιότητας τον Ιπποκράτη.

Ο Ιπποκράτης με τη σειρά του εξέφρασε την εντυπωσιακά σύγχρονη άποψη ότι: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι από τον εγκέφαλο, και από τον εγκέφαλο μόνο, γεννιούνται οι απολαύσεις μας, οι χαρές, το γέλιο και τα αστεία, καθώς και οι λύπες, ο πόνος, και τα δάκρυα μας. Μέσα από αυτόν, σκεφτόμαστε, βλέπουμε, ακούμε και διακρίνουμε το άσχημο από το όμορφο, το κακό από το καλό, το ευχάριστο από το δυσάρεστο». Ακούγεται απίστευτο και τόσο επίκαιρο!

Ωστόσο, τους επόμενους αιώνες τα πράγματα πισωγύρισαν. Η εποχή αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως “μεσαίωνας” για τον εγκέφαλο. Ενώ ο Πλάτωνας εξέφρασε την κυριαρχία του εγκεφάλου αποδίδοντάς του την έδρα της ορθολογικής ψυχής, απέδωσε στην καρδιά την συναισθηματική ζωή. Ο Αριστοτέλης πάλι θα λέγαμε ότι πήγε πολύ πίσω την εξέλιξη στην κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, αφού συσχέτισε τον εγκέφαλο με την ψύξη του αίματος και τοποθέτησε την έδρα της ψυχής στην καρδιά!

Αρκετά αργότερα, ο Γαληνός, τον 2ο αιώνα μ.χ θαυμαστής του Ιπποκράτη, αρνείται τις θεωρίες του Αριστοτέλη. Μέχρι τη συγχρονη εποχή οι δυο αυτές θεωρίες μάχονταν η μία την άλλη.

Πλέον στις μέρες μας, με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας, έγινε δυνατός ο εντοπισμός των δομών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις ερωτικές, γνωστικές, και συναισθηματικές συμπεριφορές. Κάντε λοιπόν σε αυτούς που αγαπάτε ένα διαφορετικό δώρο στην γιορτή των ερωτευμένων και αποκαταστήστε την αλήθεια!

Πηγή: healthyvoice.gr