Σε φάση εκκίνησης αποχετευτικό έργο 72 εκατ. της ΕΥΔΑΠ στην Παλλήνη – Για δικαίωση μιλάει ο δήμαρχος Θ. Ζούτσος

Σε φάση εκκίνησης βρίσκεται το έργο της δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου στο δήμο Παλλήνης, ένα έργο που θα βοηθήσει όλη την περιοχή, αφού είναι το πρώτο που λαμβάνει χώρα στην Αν. Αττική, μετά από μια 20αετία προστίμων από την ΕΕ. Ο σχετικός διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ προϋπολογισμού 72 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη.

Ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος.

Για ιστορική στιγμή και δικαίωση δέκα ετών αγώνων κόντρα στην γραφειοκρατία και τα εμπόδια», έκανε λόγο, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος. «Αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τον Δήμο μας και μια δικαίωση των επιλογών και του μεγάλου αγώνα που δώσαμε με σχέδιο και πείσμα, από το 2011, κόντρα στη γραφειοκρατία και τα εμπόδια που πολλές φορές, ύψωνε και το ίδιο το Κράτος» δήλωσε με αφορμή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος και συμπλήρωσε: «Είναι μια ημέρα χαράς. Ένα όνειρο ετών και διεκδικήσεων της τοπικής κοινωνίας, το έργο που όλοι περιμέναμε, επιτέλους, ξεκινά. Ένα έργο με τεράστια περιβαλλοντική σημασία και οικονομική ανταπόδοση για τα νοικοκυριά που θα απαλλαγούν από ένα κόστος που ξεπερνά τα 1.200-1.500 ευρώ το χρόνο, τα οποία δαπανούν σήμερα για εκκενώσεις βόθρων. Είναι πάνω από όλα, μια νίκη της λογικής κι ένα έργο πολιτισμού, που μας απαλλάσσει από την τριτοκοσμική κατάσταση των βόθρων και σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλους μας, με καλύτερη ποιότητα ζωής».

Πρόκειται για ένα έργο που, πέραν της τοπικής, έχει και εθνική σημασία, καθώς αποτελεί το πρώτο έργο αποχέτευσης με αποδέκτη σε λειτουργία, στην Ανατολική Αττική, η οποία αν και αποτελεί σημαντικό μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, με πάνω από μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους, δεν διαθέτει δίκτυο ακαθάρτων. Για τον λόγο αυτό, η χώρα μας πληρώνει εδώ και πάνω από 15 χρόνια, ετήσια πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ ενώ το συγκεκριμένο έργο λόγω γραφειοκρατείας και κομματικών συμφερόντων σερνόταν επί 10 χρόνια.

Τελικώς, μετά από δέκα χρόνια διεκδικήσεων και χαμένα κοινοτικά εκατομμύρια, την Τετάρτη  13 Ιανουαρίου 2021, εγκρίθηκε ομόφωνα, από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, η κοινοπραξία “ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ”, ως οριστικός ανάδοχος του έργου της Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης.

Η ιστορία του έργου 

Η προσπάθεια του Δήμου Παλλήνης, από τον Δήμαρχο, Θανάση Ζούτσο ξεκίνησε το 2011. Μάλιστα ο Δήμος εξασφάλισε και χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, προκειμένου να πείσει τότε την Πολιτεία, να «τρέξει» το έργο. Ασκώντας πιέσεις, τρία χρόνια μετά, το 2014, ο Δήμος κατάφερε να φτάσει το έργο μέχρι την Περιβαλλοντική Μελέτη κι απέμενε η υπογραφή του τότε υπουργού Περιβάλλοντος προκειμένου να ανάψει το φως για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός και να απορροφηθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

Ωστόσο, ουδέποτε ο υπουργός έβαλε την υπογραφή του, κάνοντας το χατίρι , ενόψει εκλογών, στους Δήμους της παραλιακής ζώνης που αντιδρούσαν στη σύνδεση του Δήμου Παλλήνης με την Ψυτάλλεια.

Η καθυστέρηση αυτή, οδήγησε τελικά στο να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια που είχαν δεσμευτεί.

Το έργο βγήκε από το συρτάρι πάλι μετά από δυο χρόνια, το 2016, έπειτα από πιέσεις του Δήμου προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δήμος εξασφάλισε και πάλι, νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Χρειάστηκαν όμως, τελικά άλλα δυο χρόνια για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός του έργου. Αυτός ξεκίνησε από την ΕΥΔΑΠ, το φθινόπωρο του 2018 και τελικά χρειάστηκε δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αιτίες της καθυστέρησης, ήταν αρχικώς το «πάγωμα» των δημοσίων διαγωνισμών, λόγω του ελέγχου που πραγματοποίησε σε όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να διερευνήσει εάν λειτουργούσαν ως καρτέλ και έπειτα από τις ένδικες διενέξεις των υποψηφίων εργολάβων που διεκδίκησαν το έργο.

Τελικώς, μετά από δέκα χρόνια διεκδικήσεων και χαμένα κοινοτικά εκατομμύρια, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, εγκρίθηκε ομόφωνα, από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, η κοινοπραξία “ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ-ΕΛΤΕΡΓΑ ΑΕ”, ως οριστικός ανάδοχος του έργου της Αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης.

Με την απόφαση αυτή, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που διενήργησε η ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο Προγραμματικής Συμφωνίας που έχει υπογράψει με τον Δήμο Παλλήνης, ο οποίος εξασφάλισε, για την κατασκευή του έργου, χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνολικά το έργο έχει προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Απομένει η διαδικασία ελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια η υπογραφή της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΥΔΑΠ, οι εργασίες θα ξεκινήσουν, εντός της ερχόμενης Άνοιξης.

Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος 48 μηνών και αφορά στην κατασκευή 19,5 χλμ. πρωτεύοντος, και 152,5 χλμ. δευτερεύοντος δικτύου, 13 συνολικά αντλιοστασίων καθώς και την κατασκευή των συνδέσεων με τα ακίνητα.

Έργο για όλο το Δήμο

Θα καλύψει όλη την Παλλήνη και την Ανθούσα καθώς και τις περιοχές του Γέρακα που βρίσκονται, νοτίως της Αττικής Οδού, συνδέοντας τες, με το ΚΕΛ Ψυτάλλειας. Οι περιοχές του Γέρακα, βόρεια της Αττικής Οδού, διαθέτουν ήδη αποχέτευση. Η Κάντζα, ο Άγιος Νικόλαος, η Κάτω Μπαλάνα, οι Εργατικές Κατοικίες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και το Λουτρό, θα συνδεθούν με το ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Με τον τρόπο αυτό, έχει διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη όλου του Δήμου Παλλήνης, με δίκτυο αποχέτευσης.