Σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αποκλιμάκωση και των ιταλικών

Νέα μεγάλη πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σημειώνεται σήμερα, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch Rations, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις η επικείμενη έκδοση 15 ετούς ομολόγου να γίνει με εξαιρετικούς όρους.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 15ετούς ομολόγου είναι μόλις 1,56% καταγράφοντας πτώση πάνω από 10% από την προηγούμενη ημέρα. Το 10ετές βρίσκεται στο 1,139% και το 5ετές στο 0,31%. Οι αποδόσεις αυτές είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων σε συμφωνία με δανειστές

Οι αναλυτές του οίκου Fitch θεωρούν δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επαναδιαπραγματευθεί τον δημοσιονομικό στόχο από το 2021 και μετά ως τμήμα μιας συμφωνημένης διαδικασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία θα λάβει υπόψη τις δημοσιονομικές και αναπτυξιακές επιδόσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μια μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στην οικονομία. Δεδομένη θεωρούν επίσης τη διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της χώρας, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου συγκρούσεων που προκάλεσε οικονομική αστάθεια στο παρελθόν.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί από το 181,2% του ΑΕΠ το 2018 στο 161% έως το 2021, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν παράγοντες που μετριάζουν την παράμετρο αυτή και στηρίζουν τη βιωσιμότητά του.

Καλά νέα και για τα ιταλικά ομόλογα

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε σε χαμηλό επίπεδο τριμήνου σήμερα, καθώς ο ηγέτης της Δεξιάς Ματέο Σαλβίνι απέτυχε να ανατρέψει χθες την επί δεκαετίες κυριαρχία της Αριστεράς στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνα στα βόρεια της χώρας, προς ανακούφιση της ιταλικής κυβέρνησης. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε στο 1,061%, το χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Νοεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 17 μονάδων βάσης στην ημέρα. Η διαφορά στην απόδοση των γερμανικών και των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 28 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου (bund), που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο οκτώ εβδομάδων (-0,35%), σημειώνοντας πτώση 1 μονάδας βάσης, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι ο κινεζικός κοροναϊός αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι αναμενόταν. Οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών μειώθηκαν επίσης κατά 1 μονάδας βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό τριμήνου, όπως και των βελγικών και των ισπανικών.

«Ο επεκτεινόμενος ‘φόβος του κοροναϊού’ αφήνει περιθώριο για αύξηση της ζήτησης ασφαλών καταφυγίων», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank, προσθέτοντας: «Με το μακροοικονομικό περιβάλλον να εξακολουθεί να φαίνεται ρευστό και το πρότυπο των ροών να βελτιώνεται, αναμένεται ότι η υποχώρηση των Bunds θα παραμείνει καλύτερη αγοραστική ευκαιρία».