Σε μόλις 10 μήνες το εργοστάσιο της κινεζικής Yanfeng στη Σερβία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Yanfeng Automotive Interiors, Steve Meszaros.

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής προϊόντων για το εσωτερικό των αυτοκινήτων (από κονσόλες μέχρι τις ταπετσαρίες) με την επωνυμία Yanfeng Automotive Interiors γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου της στην πόλη Kragujevac, στην κεντρική Σερβία. Το εργοστάσιο θα απασχολήσει 200 εργαζομένους στην αρχική φάση λειτουργίας, 250 μέχρι τα μέσα του 2020 και 800 μέχρι το τέλος του 2023. Μάλιστα, κατασκευάστηκε σε χρόνο-ρεκόρ 10 μηνών, καθιστώτας την κινεζική εταιρεία ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Σερβία.
Για την γρήγορη κατασκευή του εργοστασίου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής για τις περιοχές της Ευρώπη και της Αφρικής της Yanfeng, Tony Elenbas, ευχαρίστηκε τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Δεν είναι πάντως η μοναδική επένδυση που κάνει η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στην Σερβία. Η εταιρεία Xingyu, επίσης κατασκευάστρια ανταλλακτικών αυτοκινήτων αποφάσισε να δημιουργήσει εργοστάσιο στην πόλη Νις της Σερβίας. Η επένδυση είναι της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σε αυτό πρόκειται να δουλέψουν περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Η παραγωγή θα περιλαμβάνει φώτα τύπου LED για τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης και συγκεκριμένα τις BMW, Volkswagen, Renault and Audi.

Το 56% των κινεζικών επενδύσεων πάει Σερβία

Σύμφωνα με έρευνα της τράπεζα Raiffeisen Banka Serbia, η Σερβία έχει προσελκύσει το 56% όλων των κινέζικων επενδύσεων στην Κεντρική και Νοτιοανατολκή Ευρώπη μεταξύ 2014 και 2018. Η συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στις άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) αυξήθηκε σε 20,3% το 2018 από 14,3% το 2017, με την αξία των επενδύσεων και των συμβάσεων να ανέρχονται 8,5 δισ. δολάρια από την αρχή της υλοποίησης του στρατηγικού στόχου της κινεζικής κυβέρνησης να επαναδρομολογήσει το δρόμο του Μεταξιού, δηλαδή να ζωντανέψει το δίκτυο των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και στα νότια αυτής.