Τι συνέβη με την κατάληψη του εργοστασίου της ΕΒΖ: Μιλούν τευτλοπαραγωγοί και ο επικεφαλής της Royal Sugar που ζητάει παράταση συμφωνίας

Η ROYAL SUGAR ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar Χρήστος Καραθανάσης ανάμεσα στον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη κατά την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Σε μια συμβολική κίνηση με νόημα και αγωνία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα οι τευτλοπαραγωγοί έξω από το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)  στις Σέρρες: Η κατάληψη και το άδειασμα των ζαχαρότευτλων έξω από το κλειστό – ακόμα – εργοστάσιο σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι τευτλοπαραγωγοί στο THECEO.GR, τη δυσαρέσκειά τους τόσο για την αργοπορία επί πολλούς μήνες της επένδυσης, αλλά και προς την κυβέρνηση.

Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν τον επενδυτή Χρήστο Καραθανάση, της εταιρίας Royal Sugar να βρίσκεται σε επαφές με την Τράπεζα Πειραιώς και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για επέκταση της σύμβασης, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις, οι οποίες θα αποκαλύψουν το μέλλον της επένδυσης, η οποία ξεκίνησε με προσδοκίες, αλλά προς το παρόν έχει μείνει στα χαρτιά.

Αυτό εξάλλου δήλωσε και ο ίδιος στη σύντομη επικοινωνία με το THECEO.GR: «Σήμερα Δευτέρα θα είμαι ξανά στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα και να ξεκολλήσει η επένδυση. Θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα θα μπορούμε να πούμε υπεύθυνα κάποια πράγματα στους παραγωγούς.

Σε ερώτηση του ΤΗΕCEO.GR γιατί υπάρχει όλη αυτή η αργοπορία στην υλοποίηση της επένδυσης και κατά συνέπεια στο άνοιγμα των εργοστασίων και την απορρόφηση της παραγωγής, ο κ. Καραθανάσης απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι, το θέμα είναι ότι τώρα είμαστε ακόμα πιο κοντά σε λύση για όλες τις πλευρές».

Τευτλοπαραγωγοί: Αγωνία για την επόμενη παραγωγή – Να υπάρξει επιτέλους μια σταθερή κατάσταση

Για την ανάγκη να βρεθεί μια σταθερή κατάσταση σχετικά με την παραγωγή και απορρόφηση των τεύτλων στη Βόρεια Ελλάδα μίλησε στο THECEO.GR ο Πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών στις Σέρρες Χρήστος Βαρούτης, ο οποίος ήταν από τους πρωτοστάτες αυτής της συμβολικής κίνησης: «Πέρυσι τον Νοέμβριο νομίζαμε ότι κάπως θα εξομαλύνονταν η κατάσταση, αλλά ο χρόνος που πέρασε δεν έδειξε τίποτα τέτοιο. Σπείραμε τα τεύτλα μας, κάναμε σύμβαση και πριν από ένα μήνα, ο κ. Καραθανάσης από την Royal Sugar μας ανακοίνωσε ότι λόγω του κορωνοϊού και του χαμένου χρόνου, δεν μπορεί να προχωρήσει σε επένδυση για τόσο λίγο χρονικό διάστημα και θέλει να επεκταθεί ο χρόνος της συμφωνίας. Νιώθουμε για μια ακόμα φορά μετέωροι και έχουμε κουραστεί κάθε χρόνο από όλη αυτή την κατάσταση. Και δεν είναι μόνο για τα χρήματα, καθώς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο πληρωνόμαστε τελικά, δεν χάνουμε χρήματα. Είναι περισσότερο για τον κόπο που κάνουμε κάθε χρονιά και τελικά καταλήγουμε την μισή παραγωγή να την πετάμε στα σκουπίδια. Είναι άδικο να ξαναγίνει το ίδιο και φέτος, εφόσον υπάρχει σε ισχύ μια συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία, να θυμίσουμε ότι ήταν η πολιτεία πριν από ένα χρόνο σχεδόν που την υπέγραψε μετά βαΐων και κλάδων».

Τονίζει, μάλιστα, ότι η κατάληψη και η διαμαρτυρία απευθύνονταν περισσότερο στην κυβέρνηση και λιγότερο στον επενδυτή: «Πέρυσι τέτοιον καιρό όταν ρωτούσαμε τον κ. Γεωργιάδη τι να κάνουμε με την παραγωγή μας, μας είχε απαντήσει ‘’Να την πάτε στην Κουμουνδούρου’’, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση που μας έδωσε ελπίδες και μας είπε να καλλιεργήσουμε. Τώρα, έναν χρόνο μετά και με εμάς να είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο, σε ένα πανό της κατάληψης γράψαμε ‘’Που να τα πάμε φέτος ΄Άδωνη;», ως διαμαρτυρία για την μεγάλη καθυστέρηση και την ουσιαστική απουσία επίλυσης των προβλημάτων μας».

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Αθανασίου Πίππα, πρόεδρου του συλλόγου τευτλοπαραγωγών Κ. Μακεδονίας, στο THECEO.GR.

«Παρότι εμείς δεν συμμετείχαμε στην κατάληψη, συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των συναδέλφων μας στις Σέρρες. Οι ανησυχίες τους είναι εύλογες. Τα εργοστάσια παρά την συμφωνία τον περασμένο Νοέμβριο, με τις ευλογίες του κ. Γεωργιάδη δεν έχουν ακόμα ανοίξει. Βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια σε μια ‘’ομηρία’’ η οποία πρέπει, πλέον, να σταματήσει. Τα προηγούμενα χρόνια έπρεπε να είχαν απορροφηθεί οι παραγωγές τεύτλων του 2018 και του 2019, κάτι που λόγω της κατάστασης δεν έγινε. Περιμέναμε, τώρα, λόγω της συμφωνίας τον προηγούμενο Νοέμβριο να απορροφηθεί τουλάχιστον η παραγωγή του 2020, αλλά κανείς δεν μας λέει υπεύθυνα τι θα γίνει. Δεν πρέπει να χάσουμε τρίτη χρονιά χωρίς να απορροφηθεί η παραγωγή μας».

Η συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε

Η συμφωνία για το άνοιγμα των εργοστασίων της ΕΒΖ έχει υπογραφεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο, με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar.

Η συμφωνία με την Tράπεζα Πειραιώς έχει ισχύ ως τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των εργοστασίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το μισθωτή ή τον υπομισθωτή – εν προκειμένω την εταιρεία Royal Sugar – για την παραγωγή, την τυποποίηση και την αποθήκευση ζάχαρης από ελληνικά τεύτλα που θα καλλιεργηθούν κατά τη διάρκεια των ετών 2020 και 2021.

Η Royal Sugar, που προκρίθηκε στο δημόσιο διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η ΕΒΖ, μίσθωσε βάσει της συμφωνίας τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών για 28 μήνες με αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς τους, έναντι 15,2 και 10,8 εκατομμυρίων αντίστοιχα, με τη λήξη της μίσθωσης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μάλιστα, τότε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης είχε κάνει λόγο για “μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα και την κυβέρνηση”, ενώ υποστήριζε ότι η συμφωνία “διασώζει την παραγωγή τεύτλων και βάζει άμεσα σε λειτουργία το εργοστάσιο στο Πλατύ”.

Στόχος της συμφωνίας, όπως τόνιζαν εκείνη την ημέρα οι παριστάμενοι ήταν η διάσωση και αναβίωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα.

Η εταιρία Royal Sugar σημείωνε, δε, τότε στην ανακοίνωσή της για τη συμφωνία ότι “έχει το όραμα, τη γνώση της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης, τα μέσα και τις συμμαχίες για να πετύχει’’.

Τόνιζε, επίσης, ότι ήδη από την ίδια ημέρα της εφαρμογής της συμφωνίας, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2019, έθετε σε ισχύ ένα λεπτομερές πενταετές στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων που θα αλλάξει τον χάρτη της ζάχαρης σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη.

Δέκα μήνες αργότερα, όμως, τα πράγματα έχουν παραμείνει ως είχαν… πριν την υπογραφή της συμφωνίας και οι τευτλοπαραγωγοί αγωνιούν για την παραγωγή του 2020.