“Σημαντικά κενά στις παροχές για τους μικρομεσαίους”, είδε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στα μέτρα Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Παύλος Ραβάνης.

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά περιορισμένη ικανοποίηση και χωρίς εγγυήσεις για την επιβίωση και ασφάλεια του μικρού και μέσου επιχειρηματία, υποδέχτηκε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας και ο πρόεδρός του Παύλος Ραβάνης, την εξαγγελία των μέτρων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΒΕΑ, θετικά και με στόχευση, αναγνωρίζονται το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και για ένα έτος, αλλά και η περιορισμένης έκτασης μείωση του ΕΝΦΙΑ και η επιστροφή των αναδρομικών, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης.

Ωστόσο, η δυσοίωνη πρόβλεψη για το δύσκολο χειμώνα που αναμένεται, όσον αφορά τη μικρή επιχείρηση και τον επαγγελματία αυτοαπασχολούμενο, εξακολουθεί να ισχύει. Δεν έγινε αναφορά, ούτε ως ενδεχόμενο, σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης, για συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους βιοτεχνίας, μεταποίησης, που έχουν πληγεί. Μέτρα, όπως:
-η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
-η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και στα ακίνητα των νομικών προσώπων
-η αύξηση -πέραν των 12 ή 48-των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
-η ενεργοποίηση των μικροπιστώσεων, ως η μόνη άμεση διέξοδος για την ελλιπή ρευστότητα των ΜμΕ
-η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, συνολική απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου

Τέλος, το θετικό μέτρο της επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, στη δεδομένη συγκυρία, ίσως αποδειχτεί χωρίς περιεχόμενο, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για απώλεια πάνω από 100.000 θέσεων, την επόμενη χρονιά. Αίτημα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, παραμένει η διατήρηση και στήριξη των υφιστάμενων θέσεων, καθώς το περιβάλλον επιβίωσης για το πλήθος των μικρών επιχειρήσεων που θα κληθούν να αγωνιστούν, προμηνύεται αβέβαιο.

«Οι μικρομεσαίοι εξακολουθούν να περιμένουν επιπλέον εξειδικευμένες, στοχευμένες προτάσεις και λήψη μέτρων, με άξονες την κλαδική παραγωγική πολιτική και την διευκόλυνση της χρηματοδότησης, με αντίληψη της σκληρής ελληνικής πραγματικότητας», τονίζει ο πρόεδρος Παύλος Ραβάνης.