Σκανδαλίδης σε Σκυλακάκη: Υποεκτιμήσατε τις επιπτώσεις της κρίσης ενώ γέμισε το διαδίκτυο με διαφημίσεις για το περίφημο voucher!

Υποεκτιμήσατε την κρίση είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης απευθυνόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη κληθείς ο τελευταίος να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Σκοπεύει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάσχεση των επιπτώσεων από την κρίση που να μην εξαιρεί παραγωγικές και ευπαθείς ομάδες;». O ίδιος καυτηρίασε και τον τρόπο, που η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των επιστημόνων με το voucher της κατάρτισης, λέγοντας δεικτικά ότι γέμισε το διαδίκτυο με διαφημίσεις από αυτούς που θα το εισπράξουν!

Κατά τη διάρκεια της ερώτησης στη Βουλή την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 ο Κ. Σκανδαλίδης είπε τα εξής:

α. Υποεκτιμήσατε την κλαδική επίπτωση της κρίσης. «Μέσα σε λίγες μέρες, δύο φορές αναθεωρήσατε τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων. Το τελευταίο κύμα προβλημάτων αφορά τομείς του χονδρικού εμπορίου που δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα τα οδοντιατρικά υλικά», ανέφερε χαρακτηρσιτικά.
β. Σχεδιάσατε εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας μέσω των τραπεζών που δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των απαιτήσεων. Απευθύνεστε στους μισούς επιχειρηματίες και τους άλλους μισούς τους κατατάσσετε στους κακοπληρωτές, έτσι όπως συμπεριφέρεστε. Με το 45% των επιχειρηματικών δανείων στο «κόκκινο» είναι φανερό ότι το μέτρο καταντά ατελέσφορο. Καμία κλιμάκωση, κανένα κριτήριο χορήγησης ρευστότητας, αδιαφορώντας για τις κλαδικές και εμπορικές συναλλαγές. Κρύβεστε πίσω από τραπεζικά κριτήρια, αφήνοντας ανεξέλεγκτη μία αγορά σε δραματική κρίση και καθήλωση, να καθορίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
γ. Τεκμήριο για όσα λέω είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, ως ανειδίκευτους εργάτες που θα αναχαιτίσουν το πάγωμα των εργασιών τους με κατάρτιση. Γέμισε ήδη το διαδίκτυο με διαφημίσεις για το «voucher» από αυτούς που θα το εισπράξουν. Τέτοια ταχύτητα σε αξιοποίηση πόρων δεν έχει ξαναϋπάρξει ούτε στην κρίση ούτε στην ιστορία του ΕΣΠΑ. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε άλλες ιδέες, δείτε το παράδειγμα της Δανίας, για την οποία η Επιτροπή ενέκρινε αποζημίωση στους αυτοαπασχολούμενους έως και το 75% της αναμενόμενης απώλειας κύκλου εργασιών.
Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και για όσους έχουν εξαιρεθεί, όπως οι αγρότες ή οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του τουρισμού ή οι υγειονομικοί που πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και βέβαια, για πολλοστή φορά επισημάναμε την ανάγκη για παράταση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
δ. Σπεύσατε εξαρχής να αυξήσετε υπέρμετρα την ελαστικότητα της εργασίας με την εκ περιτροπής, με αποτέλεσμα να αναγκαστείτε σε αναδίπλωση μετά τις μεγάλες και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Αυτά σε ό,τι αφορά στο εθνικό επίπεδο.

Τέλος, ανέφερε πως τα 5 δισεκατομμύρια που επέλεξε η Κυβέρνηση να διατεθούν επιπλέον από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού είναι ένα ποσό εντελώς ανεπαρκές.

Ο υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης απέδωσε τις παραλείψεις στην αβεβαιότητα λέγοντας τα εξής: «Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε αποσπασματικό σε αυτά που κάνουμε. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, την οποία πρέπει να καταλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, που μας επιβάλλει να είμαστε προσεκτικοί και να κινούμεθα σε φάσεις. Ποια είναι η αβεβαιότητα; Η αβεβαιότητα είναι η διάρκεια του φαινομένου, η ένταση του φαινομένου, η πιθανότητα να χτυπήσει πολύ σκληρά τον τουρισμό το καλοκαίρι και να επανέλθει το φθινόπωρο και οι άγνωστες παρενέργειες που θα έχει μια διεθνής οικονομική κρίση που προέρχεται και από τη ζήτηση και από την προσφορά και δεν έχουμε ξαναδεί προηγούμενό της.
Συνεπώς, πρέπει να φυλάττουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, όχι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ή τον επόμενο μήνα, αλλά τουλάχιστον μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, αν ελπίσουμε ότι αυτή η κρίση θα αρχίσει να ξεπερνιέται από τις αρχές του 2021.
Το δεύτερο που πρέπει να λάβει υπόψη της η Αντιπολίτευση είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια αβεβαιότητα και σε σχέση με το ποιοι πλήττονται. Ξεκινήσαμε με τους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, γιατί δεν είχαμε στη διάρκεια του Μαρτίου στοιχεία -και γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιήσαμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές- για το πού και πόσο χτυπιέται η κάθε επιχείρηση. Μιλάμε για ένα φαινόμενο που χτυπά την οικονομία σαν ένα τσουνάμι, αλλά το τσουνάμι έρχεται στην ακτή και πρώτα σαρώνει τις ομπρέλες και μετά αρχίζει και προχωράει. Συνεπώς πήγαμε διαδοχικά ακριβώς για να περιλαμβάνουμε με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές διαδοχικά τους κλάδους που πλήττονται και στη συνέχεια θα περάσουμε στην εξατομίκευση. Ήδη εγκρίθηκε επιστρεπτέα προκαταβολή 1 δισεκατομμύριο γι’ αυτό. Είναι ένα απολύτως εξειδικευμένο μέτρο, το οποίο όμως αφορά θέσεις, εξ ου και είναι από μία έως πεντακόσιες οι θέσεις εργασίας που καλύπτονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τζίρο των επιχειρήσεων, τον οποίο μας δίνουν για τον Μάρτιο και μάλιστα με φορολογικές δηλώσεις που τις φέρνουμε πιο μπροστά για να μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει. Όταν θα έχουμε περισσότερα στοιχεία από τις δηλώσεις του Απριλίου και του Μαΐου, θα πάμε σε πολύ πιο εξειδικευμένες λύσεις.
Καλύψαμε πολύ μεγάλη γκάμα. Μιλάμε τώρα για περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη κενά. Θα σας έλεγα ότι ασφαλώς υπάρχει κενό για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά προετοιμάζεται ένα πακέτο γι’ αυτούς, ενώ περιλαμβάνονται κι άλλες κατηγορίες ανέργων. Υπάρχουν και πολλές επιχειρήσεις που ακόμη δεν καλύπτονται. Όσον αφορά ειδικά για το πρόβλημα που λέτε για τα τραπεζικά κριτήρια, είναι σωστό. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και ακριβώς γι’ αυτό πήραμε το τελείως καινούργιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που δεν έχει τραπεζικά κριτήρια και είναι αρκετά μαζικό, είναι καταρχήν 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Σε σχέση με τους επιστήμονες, έχουμε ήδη πει ότι, εφόσον συνεχιστεί το φαινόμενο, θα υπάρξει η συμπερίληψή τους στα 800 ευρώ από τον Μάιο. Και οι μικροί επιχειρηματίες που δεν έχουν εργαζομένους καλύπτονται και αυτοί, εφόσον είναι και αυτοί στους ΚΑΔ που πλήττονται, από τα 800 ευρώ.
Και βέβαια όλα αυτά είναι η αρχή αυτής της αντιμετώπισης. Αυτά τα 5 δισεκατομμύρια που λέτε δεν είναι συντηρητικά, γιατί αφορούν δαπάνες. Σας διαφεύγει ίσως ότι παίρνουμε μέτρα το ίδιο μεγάλα που αφορούν αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν αντίστοιχη επίπτωση, αν το φαινόμενο κρατήσει παραπάνω από δύο μήνες.
Συνεπώς συνολικά παίρνουμε τα μέτρα που θεωρούμε σωστά αυτή τη στιγμή κρατώντας δυνάμεις. Αυτά που έρχονται από την Ευρώπη θα μπουν στη δεύτερη φάση και κάποια από αυτά, όπως η ποσοτική χαλάρωση που είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, αφορούν κατά κύριο λόγο τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και όχι πόρους που είναι άμεσα διαθέσιμοι. Αυτά ήθελα να πω σε πρώτη φάση.
Τελειώνω λέγοντας ότι η εθνική συνεννόηση, την αναφέρετε και στη γραπτή ερώτησή σας, είναι αναγκαία και πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτή την Αίθουσα από το επίπεδο και το ύφος των συζητήσεων, αλλά και από τις πραγματικές ψηφοφορίες στα μέτρα της Κυβέρνησης».