Σκυλακάκης: Στοχευμένα μέτρα με συγκεκριμένα κριτήρια το 2021

«Καθώς θα βγαίνουμε σταδιακά από την πανδημία θα έχουμε έναν διαφορετικό σχεδιασμό μέτρων εξατομικεύοντας στις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν, συν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Κάνοντας προσεκτική χρήση των πόρων που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ένα “πακέτο διευκολύνσεων” στις οφειλές που έχουν συσσωρευθεί όλο το διάστημα της πανδημίας, αν και κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών  στους σχεδιασμούς είναι η χρήση “εργαλείων” και προγραμμάτων εξατομίκευσης προκειμένου να δοθούν διευκολύνσεις σε όσους έχουν λάβει στήριξη αλλά αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα νέο εργαλείο το οποίο θα βασίζεται στις δαπάνες που έκαναν.

Δεν έχει να κάνει η εξατομίκευση με το είδος των μέτρων, το κρίσιμο είναι τι εργαλεία εξατομίκευσης θα κάνουμε για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τους περιορισμένους πόρους μας. Οι πεπερασμένοι πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολύ προσεκτικά όσον αφορά ΚΑΙ στις ενισχύσεις ΚΑΙ στις ρυθμίσεις» τόνισε ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστραφεί ένα σημαντικό ποσοστό της ενίσχυσης που έλαβαν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι θα βρίσκονται σε κίνδυνο. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και για τις οφειλές οι οποίες έχουν ανασταλεί έως το τέλος Απριλίου ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν σε περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις που ισχύει σήμερα. Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έφερε ως παράδειγμα επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, οι οποίες είδαν αύξηση στο τζίρο τους εξαιτίας του γεγονότος ότι έκαναν delivery. Επίσης ανέφερε περιπτώσεις επιχειρήσεων που ενώ έχουν τραπεζικό δανεισμό ωστόσο καταγράφεται αύξηση στις καταθέσεις τους.

Στις αρχές του 2021, αναμένεται να ξεκινήσει και ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με τον κ. Σκυλακάκη να σημειώνει ότι το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους θα υπάρξει πλήρη εικόνα για την πορεία του τζίρου κατά την εορταστική περίοδο.