Σλοβακία: Βουλευτικές εκλογές στη χώρα με βασικό διακύβευμα την καταπολέμηση της διαφθοράς

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σλοβακία για τις βουλευτικές εκλογές, με τους πολίτες να ελπίζουν ότι θα γυρίσουν σελίδα στη χώρα και θα καταφέρουν να περιορίσουν τη διαφθορά, για την οποία κατηγορούν κυρίως την απερχόμενη κυβέρνηση, έναν στόχο που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα μετά τον φόνο το 2018 του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ.

Η δολοφονία του Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνόροβα, την εντολή για την οποία φέρεται να έδωσε ένας πλούσιος επιχειρηματίας που συνδέεται με πολιτικούς, κινητοποίησε την κοινή γνώμη στη Σλοβακία.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα Smer-SD να δέχεται μεγάλο πλήγμα και να συγκεντρώνει ποσοστά ίδια με αυτά του ILaNO, ένα κεντροδεξιό κόμμα βασικό σύνθημα του οποίου είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Ελπίδες για πολιτική ευπρέπεια»

Πολιτικός αναλυτής στη Μπρατισλάβα, ο Ράντοσλαφ Στέφαντσικ εκτίμησε ότι «οι εκλογές αυτές μεταφράζονται πάνω απ’ όλα σε ελπίδα για πολιτική ευπρέπεια».

«Αντί να διαδηλώσουν στους δρόμους κατά του κυβερνώντος κόμματος Smer-SD, οι πολίτες θα εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στις κάλπες», πρόσθεσε.

Η διπλή δολοφονία του 2018 είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σλοβακία μετά την πτώση του κομμουνισμού και είχαν αναγκάσει τον τότε πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο να παραιτηθεί, αφήνοντας τη θέση του σε έναν στενό του συνεργάτη, τον Πίτερ Πελεγκρίνι.

Ο Γκριγκόρι Μασεζνίκοφ, πολιτικός αναλυτής, εκτιμά ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι η δημιουργία ενός κεντροδεξιού, φιλοδημοκρατικού κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή έξι ή ακόμη και επτά κομμάτων».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δολοφονία Κούτσιακ άλλαξε εντελώς την πολιτική σκηνή στη Σλοβακία, με την εμφάνιση φιλελεύθερων και δημοκρατικών κομμάτων, τα οποία αμέσως κέρδισαν υποστηρικτές.

Δεσμευόμενος να καταπολεμήσει την ηθική κατάπτωση της πολιτικής αμέσως μετά την εκλογή του ο επικεφαλής του OLaNO Ίγκορ Μάτοβιτς μοιάζει έχει συσπειρώσει την αγανάκτηση της κοινής γνώμης μετά τον φόνο του Κούτσιακ.

Ο 46χρονος Μάτοβιτς, πρώην επικεφαλής δημοσιογραφικού ομίλου προτού ιδρύσει το κόμμα του πριν δέκα χρόνια, θα μπορέσει να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν καταφέρει να ενώσει την κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

Άνοδος της ακροδεξιάς

Ο Φίτσο εξακολουθεί να είναι πρόεδρος του Smer-SD έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό κόμμα «Η Σλοβακία μας» (LSNS) του Μαριάν Κοτλέμπα.

Ο 42χρονος Κοτλέμπα, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μπάνσκα Μπίστριτσα, κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος, όμως παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του στο παρελθόν δεν οδήγησαν σε καταδίκη.

Το LSNS παρουσιάζεται ως ένα κόμμα κατά των πολιτικών ελίτ και εκφράζει ανοικτά την εχθρότητά του προς τους Ρομά, επίσης είναι αντίθετο στην ΕΕ και ο Κοτλέμπα θα ήθελε η Σλοβακία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα exit polls. Είκοσι πέντε κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές και λιγότερα από δέκα αναμένεται να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.