Στα υψηλότερα επίπεδα μήνα οι αποδόσεις ομολόγων της Νότιας Ευρώπης

Οι αποδόσεις των ομολόγων της νότιας Ευρώπης διαμορφώθηκαν σήμερα,  κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μήνα, εν όψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα για το πώς η ΕΕ θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει την πληγείσα από την πανδημία του κοροναϊού οικονομία της.

Αναλυτές ανέφεραν ότι ο καταιγισμός νέων εκδόσεων κρατικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες δημιουργεί ανοδική πίεση ευρύτερα στις αποδόσεις στην Ευρωζώνη, αν και αυτή αντισταθμίζεται από την αποστροφή από τον κίνδυνο μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων υποχώρησαν, με αυτή του 10ετούς τίτλου να σημειώνει πτώση κατά 1 μονάδα βάσης στο 1,94%, έχοντας αυξηθεί νωρίτερα στο 1,98%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα και πλέον.

Οι πωλήσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων επανήλθαν την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας κάπως το όφελος από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αδυναμία των πολιτικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν στην κοινή έκδοση χρέους για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης.

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής

Η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ έστειλε χθες ένα μήνυμα ετοιμότητας για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μέσω ενός μεγαλύτερου προϋπολογισμού της ΕΕ και της έκδοσης κοινού χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου διασώσεων (ESM) δήλωσε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 500 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς θεσμούς για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψή της, πέραν του πακέτου του μισού τρισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί.

«Η χαμηλή επίδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων μπορεί να αποδοθεί στη συνεχιζόμενη πίεση από την πλευρά της προσφοράς και την αβεβαιότητα σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης», δήλωσαν αναλυτές της Unicredit.

Αντίστοιχες μικρές κινήσεις σημειώθηκαν στις αποδόσεις και άλλων ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου έφθασε στο 1,073% που είναι υψηλό επίπεδο ενός μήνα. Η απόδοση των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων υποχωρούσε 1 μονάδα βάσης στο 0,885%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης κινήθηκαν χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή στοιχεία ενεργητικού μετά τη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος χθες και υπήρχε κάποια ανησυχία σχετικά με την ταχύτητα με την οποία μπορούν να ανακάμψουν οι οικονομίες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε περισσότερο από 1 μονάδα βάσης στο -0,461%.