Σταϊκούρας: Χωρίς επιστροφή το 50% και 30% της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε κόκκινη και πορτοκαλί ζώνη αντίστοιχα

Τα μέτρα στήριξης επιπέδου 4 που ανακοινώθηκαν χθες και όπως είπε μπορούν να επεκταθούν από την περιοχή της Κοζάνης σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας βρεθεί στην ίδια υγειονομική θέση, περιέγραψε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Προανήγγειλε άνοδο των μέτρων στήριξης πέραν των 24 δισ. ευρώ και διεύρυνση στο επίδομα θέρμανσης και για το φυσικό αέριο με προκαταβολή του φέτος.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ανέφερε πως στις περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινη ζώνη» υγειονομικού κινδύνου (επίπεδο 4 αυξημένου κινδύνου) το 50% του τέταρτου κύκλου, που θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και θα πιστωθεί τον Δεκέμβριο, δεν θα επιστραφεί.

Για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πορτοκαλί ζώνη» (επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης ) από τον Αύγουστο ήδη δεν επιστρέφεται το 30%, ξεκινώντας από τον Πόρο, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή του τρίτου κύκλου ξεκίνησε να πληρώνεται, και από τα 254 εκατομμύρια τα 100 εκατ. κατέληξαν στα νησιά.

Για το επίδομα θέρμανσης και για τη διεύρυνσή του και στο φυσικό αέριο που παραγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως “το επίδομα θέρμανσης είναι μία απόδειξη ευαισθησίας της κυβέρνησης” αφού θα προκαταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη σκέψη για την επέκταση του επιδόματος και σε άλλες μορφές όπως είναι το φυσικό αέριο. Για το πέλετ και τα καυσόξυλα είπε πως θα είναι εκτός γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέφερε πως υπάρχει ήδη το κοινωνικό τιμολόγιο. Ωστόσο, σε ερώτηση για το χαμηλό εισοδηματικό όριο που υπάρχει στο κοινωνικό τιμολόγιο άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο να εξεταστεί το θέμα.

Για τα αναδρομικά ανέφερε πως 1,4 δισ. ευρώ θα πληρωθούν από την άλλη Παρασκευή μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Επανέλαβε πως από δάνεια έχουν ήδη δοθεί 6 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και “προσδοκούμε να πέσουν άλλα 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους”. Όσον αφορά τις μικροπιστώσεις των 25.000 ευρώ, η Τράπεζα της Ελλάδος πριν από δύο εβδομάδες έβγαλε τα κριτήρια για τους φορείς διανομής, είπε. Όποιος επιθυμεί μπορεί να το κάνει και έχει ένα μέγιστο χρονοδιάγραμμα 4 μηνών η Τράπεζα της Ελλάδος για γνωμοδότηση ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, πρόσθεσε.