Σταϊκούρας για Eurogroup: Χρειάζονται και άλλα ισχυρά χρηματοδοτικά όπλα – Δεν επαρκούν τα 500 δισ

Τη θέση της Ελλάδος για διεκδίκηση έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου διατύπωσε ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τη Βουλή λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Eurogroup στο οποίο και ο ίδιος θα πάρει μέρος.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα μεγάλα οράματα προσεγγίζονται με μεγάλες και γενναίες αποφάσεις και πράξεις και πρόσθεσε:

«Απολύτως ασφαλή και μόνιμα καταφύγια δεν υπάρχουν ούτε για τα βουβάλια ούτε για τους βατράχους, ο εχθρός είναι κοινός, απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, ουσιαστικές τολμηρές, λύσεις ανάλογες με την σοβαρότητα της κατάστασης, απαλλαγμένες από όλους τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Πρέπει να ριχτούν στη μάχη κι άλλα ισχυρά όπλα αυτή είναι η θέση της χώρας που διατύπωσα και στο προχθεσινό Eurogroup , αυτή την θέση θα επαναλάβω και σήμερα.

Με το βλέμμα στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομίας πιστεύουμε ότι απαιτούνται και διεκδικούμε επιπλέον πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας και στις εθνικές και στην ευρωπαϊκή οικονομία με την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιογράφου αλλά κι άλλων καινοτόμων λύσεων με την αξιοποίηση του τρέχοντος ευρωπαϊκού προϋπολογισμού,με την αναδιάταξη και την ενίσχυση του προσεχούς δημοσιονομικού πλαισίου. Ολα αυτά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και την ανάκαμψη της επόμενης μέρας».

Ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει αλληλεγγύη. «Οι σχετικές διαβούλευσεις ήταν και συνεχίζουν να είναι πυκνές ,το προχθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία επί αυτού του πιο φιλόδοξου σχεδίου , ευελπιστώ πως αυτό θα γίνει σήμερα και θα έχουμε ένα συνολικό συνεκτικό πακέτο μέτρων που θα αποδεικνύει καταρχήν ότι αυτά τα μέτρα, αυτές οι πολιτικές εμφορούνται από την αξία της αλληλεγγύης που αποτελεί άλλωστε την απαρχή της ευρωπαϊκής ιδέας και την βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο μέτρων δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων ούτε θα δείχνει ατολμία και απροθυμία αυτά περιμένουν σήμερα όλοι πολίτες στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αναβαθμισμένη θέση που έχει η Ελλάδα πλέον στην Ευρώπη αλλά και στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες συμμετέχει με ισχυρή και ισότιμη πλέον φωνή στο Eurogroup. Κερδίζει την χαμένη αξιοπιστία, καταθέτει στέρεα επιχειρήματα και όχι ιδεοληπτικά νεφελώματα, κερδίζει βαθμούς ευελιξίας που ήταν αδιανόητοι πριν από λίγους μήνες, τοποθετείται με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση . Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό έπραξε και προχθές αυτό θα πράξει και σήμερα όχι με όρους επικοινωνίας αλλά με όρους ουσίας»