Σταϊκούρας: Για πρώτη φορά σε αναπτυξιακές χρήσεις τα κέρδη από τα ομόλογα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα κέρδη από τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικού ύψους 5,1 δισ. έως το Μάιο του 2022, θα διατεθούν σε έργα ώριμα υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ (Βόρειος Άξονας Κρήτης), είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μανούσου Βουλουδάκη στη Βουλή.
“Για πρώτη φορά το Eurogroup μας επιτρέπει να κατευθυνθούν σε αναπτυξιακές δράσεις τα χρήματα αυτά” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε αναλυτικά για την απόφαση του Eurogroup για την αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και την σημαντική αλλαγή στάσης του για το θέμα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην σημερινή κυβέρνηση.
“Στο πρόσφατο Eurogroup ετέθη και αποφασίστηκε χωρίς όρους και προαπαιτούμενα η αποδέσμευση της δεύτερης δόσης ύψους 767 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των κερδών από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
“Αυτό το ποσό είχε συμφωνηθεί να δίνεται σε ισόποσες δόσεις ανά έξι μήνες από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το πέρας της ενισχυμένης εποπτείας τον Μάιο του 2022 δηλαδή σε οχτώ δόσεις. Η μία που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ πήγε κατευθείαν για πληρωμή δόσης. Τώρα αποφασίστηκε για πρώτη φορά να αξιοποιηθεί η δυνατότητα αυτή για επενδυτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς”.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση αποφάσισε την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας σχεδίων και πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση. “Σχεδιάζουμε υπεύθυνα και μεθοδικά πολιτικές προτεραιότητες, ενώ ώριμα προς ένταξη έργα όπως είναι ο Βόρειος Άξονας της Κρήτης είναι ‘ένα από αυτά”.