Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καλεί ο εισαγγελέας για Folli Follie

Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κλήθηκαν από τις δικαστικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για ενδεχόμενες παραλήψεις σε σχέση με την Folli Follie και συγκεκριμένα για καταγγελίες που είχαν υποβληθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου την περίοδο 2015-2016.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κατά τη διάρκεια μέρους αυτής της περιόδου και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2015, υπηρέτησε ως Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η Βασιλική Λαζαράκου, δηλαδή η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (διορίστηκε στη θέση αυτή από τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας το Χαράλαμπο Γκότση, ο οποίος ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, δηλαδή μέχρι τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές).

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εποπτική αρχή είχε δεχθεί καταγγελία για την Folli Follie αρκετό καιρό πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Η καταγγελία έγινε το 2015 για ισολογισμούς παρελθουσών οικονομικών χρήσεων, αλλά δεν διερευνήθηκε. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς λειτούργησαν ως απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ως επόπτες, που πιάνουν την άκρη του νήματος και ξεκινούν έρευνα σε βάθος. Θεώρησαν υπερβολικές τις αιτιάσεις της καταγγελίας και πως δεν εστίαζε σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Έτσι, αντί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατάξει έλεγχο που θα οδηγούσε στην αποκάλυψη των παράνομων λογιστικών χειρισμών, το πρόβλημα παρέμεινε κρυμμένο κάτω από το χαλί.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου η κυρία Λαζαράκου με δήλωσή της διευκρίνισε πως είχε παραιτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον Νοέμβριο του 2015, δηλαδή πριν πριν την υποβολή της καταγγελίας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2015.