Στοιχεία για τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού κοίτασμα – εκτιμώμενο σε 280 δισεκ. κυβικά μέτρα όταν οι ανάγκες για κατανάλωση στην Ελλάδα κυμαίνονται στο επίπεδο των 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως.
Σχετικά στοιχεία παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Γρηγορίου σε συζήτηση του think tank E-Kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS στην περιοχή της Κρήτης.
Με βάση τα στοιχεία των νορβηγών δύο από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο, η γαλλική Total και η αμερικανική Exxon Mobil, έλαβαν την απόφαση να συμμετέχουν μαζί με τα ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία που ανέλαβε την εκμετάλλευση των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη. Πρόκειται για τις συμβάσεις που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που επικυρώθηκαν πρόσφατα από το κοινοβούλιο (χωρίς την ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης).