Στρατινάκη: Τι αλλάζει στην ΕΡΓΑΝΗ και τι ισχύει για εργαζομένους γενικά και ειδικά στον τουρισμό

Στην ενημέρωση που έγινε σήμερα το πρωί από τις αρχές με αντικείμενο την εξειδίκευση των περιοριστικών μέτρων στην Περιφέρεια Αττικής η εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, η Γενική Γραμματέας Άννα Στρατινάκη, αναφέρθηκε σε αλλαγές που θα υπάρξουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και στη διαδικασία για το πως οι εργαζόμενοι θα μπουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.

Η Γενική Γραμματέας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέφερε πως το σύστημα με τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων στην ΕΡΓΑΝΗ γίνεται προαναγγελτικό και ισχύει από 1η Φεβρουαρίου, ενώ δίνεται περίοδος χάριτος από 11-14/2 κυρίως λόγω του κλεισίματος του λιανεμπορίου ώστε να υπάρχουν διορθώσεις καθώς αρκετές επιχειρήσεις από τους πληττόμενους ΚΑΔ θα πρέπει να περάσουν σε ΚΑΔ δραστηριότητας που αναστέλλουν τη λειτουργία με εντολή δημόσιας αρχής.

Η κυρία Στρατινάκη, ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ωστόσο οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουραρίου έχουν ήδη «κλειδώσει».

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι «η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ συνεχίζεται κανονικά», ενώ ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

Επίσης παρατείνεται η υποχρέωση για το 50% τηλεργασίας. Ενώ ο δηλώσεις των εργαζόμενων που βρίσκονται σε τηλεργασία θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω του 4111 στο ΕΡΓΑΝΗ.

Για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και την αποσυμφόρηση στους χώρους εργασίας, επιτρέπεται η αργοπορημένη άφιξη έως 2 ώρες, καθώς και η νωρίτερη αποχώρηση, ενώ προβλέπεται πλέον η χορήγηση τρίωρης άδειας στους εργαζομένους που θέλουν να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού.

Η Γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα που θα ανοίξει σύντομα και θα δίνει τη δυνατότητα τόσο σε επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων να δηλώνουν εργαζόμενους για τεστ το οποίο θα είναι προεραιτικό και δωρεάν από το κράτος δύο φορές το μήνα.

Σχετικά με τον τουρισμό, δίνεται παράταση δύο μηνών σε όσους έληξε η επιδότηση, ενώ παρατείνεται και η χορήγηση των 400 ευρώ στους ανέργους στον επισιτισμό και τον τουρισμό για τους οποίους η επαναπρόσληψη δεν είναι υποχρεωτική.

Σε ότι αφορά τις άδειες για την καραντίνα των εργαζομένων σε περίπτωση που ασθενήσουν ισχύει η αναπλήρωση με μία ώρα υπερωριακή εργασία ανά ημέρα.