Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Α. Λάσετ: Η Ελλάδα φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης

«Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε το βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

«Tαυτόχρονα, ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει πολύ, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και χαίρομαι ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την Γερμανία και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα αλλά φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Λάσετ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να μείνει στην ευρωζώνη. Θα θίξουμε το ζήτημα της αλλαγής σε ενεργειακά ζητήματα και μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού να αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια την κατάσταση. Διαπιστώσαμε ότι αυτή την εβδομάδα λάβατε σημαντικά μέτρα για το θέμα της ψηφιοποίησης ενώ στο θέμα του μεταναστευτικού ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση για την επίσκεψη στη Λέσβο. Θα πρέπει να υποστηριχθούν τα νησιά και η χώρα εν γένει». Πρόσθεσε ότι «η φύλαξη των συνόρων και η ανθρώπινη αντιμετώπιση του θέματος, θα βάλουν και μια τάξη στην Ε.Ε.».

Εντός της ημέρας, στις 3.00 μ.μ., ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Λάσετ με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος – Γερμανίας στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.