Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο

Μερική ανοδική αντίδραση σημειώνει στο +4% η τιμή του πετρελαίου ύστερα από τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων σχεδόν 30 ετών που σημείωσε χθες, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην πιθανότητα μέτρων στήριξης της οικονομίας, αν και ο πόλεμος τιμών που ελλοχεύει επηρέαζε αρνητικά το κλίμα. Το πρωί πάντως, η τιμή κατέγραφε μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 6-7%.

Λίγο μετά τις 11.00 ώρα ελλάδος τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν άνοδο κατά 1,44 δολάριο, ή περίπου 4%, στα 35,80 δολάρια το βαρέλι ενώ νωρίτερα είχαν ανέλθει έως τα 37,38 δολάρια. Το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύθηκε κατά 1,52 δολάριο, ή περίπου 5%, στα 32,65 δολάρια αφού νωρίτερα είχε ανέλθει έως τα 33,73 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν χθες βουτιά κατά 25%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Φεβρουάριο του 2016 και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση τους από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, όταν οι τιμές υποχώρησαν με το ξέσπασμα του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Το κλίμα βελτιώθηκε και μετά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ουχάν, το επίκεντρο του νέου ιού, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η επιδημία και ενώ επιβραδύνεται η εξάπλωση του ιού στην ηπειρωτική Κίνα.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αργού στα 12,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα παραγωγής των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα, όπως δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Αμίν Νασέρ.