Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων – Επανεξετάζονται τα μέτρα

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως το απόγευμα προκειμένου να επαναξιολογήσει την κατάσταση της πορείας της πανδημίας που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – ειδικά στην Αττική και στην Εύβοια – και τις μεταλλάξεις του ιού σε πολλές περιοχές της χώρας, που εντείνουν τον προβληματισμό των επιστημόνων για πιθανό νέο κύμα πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σε αυτά η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας από πλευράς θερμοκρασιών και κατά το μήνα αυτό ιστορικά διασπείρονται οι ιώσεις.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος ανέφερε χθες πως τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει στις επτά το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, προκείμενου να επανεξετάσει την απόφαση ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου αλλά και να αξιολογήσει τα στοιχεία από το άνοιγμα του λιανεμπορίου εδώ και περίπου 10 ημέρες και συγκεκριμένα από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Μιλώντας, στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές μέσω «click away» για το λεκανοπέδιο. «Η Αττική αυτή την στιγμή «φλερτάρει» στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα»
προειδοποίησε ο κ. Σύψας, γεγονός που επισείει αναστολή της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρόσθετους περιορισμούς στις αγορές και τις εξόδους.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια – λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» απάντησε από μέρους του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο ίδιος εξήγησε πως «ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», ενώ «για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί όπως ξέρετε, η απόφαση είναι ειλημμένη, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», κατέληξε.

Τον ίδιο προβληματισμό με τους ειδικούς μοιράζεται και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε χθες πως «ιδιαίτερα μας προβληματίζουν λόγω των νέων κρουσμάτων, αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας, Αχαΐας και φυσικά η Αττική, κυρίως ο Βόρειος, ο Ανατολικός και ο Κεντρικός Τομέας», με το πέπλο των νέων κρουσμάτων να καλύπτει πλέον σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο.