Σύσκεψη Μητσοτάκη για σχολεία και Όμικρον – Στόχος το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το πρωί.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα της Δευτέρας και Τρίτης «δώσουν» το πράσινο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, όπου και θα ανακοινωθούν,

Ωστόσο, το σημαντικότερο κριτήριο που θα κρίνει τις τελειωτικές αποφάσεις, είναι τα αποτελέσματα των σκληρών δεικτών, των δυο αυτών ημερών. Παράλληλα θα εξεταστεί κατά πόσο η Όμικρον, μπορεί να αυξήσει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, κυρία Νίκη Κεραμέως και κ. Θάνο Πλεύρη, για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων υπό τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Από τη σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα κληθεί να συζητήσει αύριο κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη του έτους η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και έπειτα από συνεννόηση με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τρίτη με βασικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών -ώστε να διαπιστωθούν αν οι νέοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 18 έτη- είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.

Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχει ώριμη συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον AΝΤ1.