Τα καμπανάκια της ΤτΕ για τις τράπεζες και τα αποκαλυπτήρια των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου

Προειδοποιητικό καμπανάκι για νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ως αποτέλεσμα της απόσυρσης των μέτρων στήριξης για την πανδημία, κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προκλήσεις για τις τράπεζες εντοπίζονται στο επίπεδο της κεφαλαιακής επάρκειας, το οποίο επηρεάζεται  άμεσα από τις ενέργειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και τη σταδιακή εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9)

Ταυτόχρονα, πηγή προβληματισμού αποτελεί και o κίνδυνος εκ νέου αύξησης της διασύνδεσης του τραπεζικού τομέα με το κράτος, τονίζει η ΤτΕ.  Στο πλαίσιο αυτό, ενέργειες οι οποίες έχουν δρομολογηθεί  από τις τράπεζες και στοχεύουν στην ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης αξιολογούνται θετικά στην προσπάθεια της άμβλυνσης των διαφαινόμενων πιέσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδος καλεί τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

*****************

Οι τράπεζες ξεκίνησαν να ανακοινώνουν αποτελέσματα με πρώτη την Πειραιώς.

Το βασικό συμπέρασμα  είναι ότι η Πειραιώς ενίσχυσε τα κεφάλαια της.
Βεβαίως προήλθε η βελτίωση από έκτακτα έσοδα αλλά  έστω και έτσι ειναι θετικό.

Ως προς την κερδοφορία και εξαιρώντας τα έκτακτα έσοδα ήταν επιδόσεις σχετικά αξιοπρεπείς.

Τη σκυτάλη θα λάβουν στις 25 και στις 26 Μαΐου αντίστοιχα η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ακριβή ημερομηνία.

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου για τις τράπεζες αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς θα αποτυπώνουν και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για τις επιπτώσεις της κρίσης και του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και τις εκτιμήσεις για την πορεία των χρηματοδοτήσεων το τρέχον έτος, που αποτελεί «κλειδί» και για την οριστική επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κερδοφορία.

Κρίσιμο θέμα αποτελεί επίσης ο σχεδιασμός τους για την άντληση κεφαλαίων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL που έχει ανασταλεί λόγω της ανόδου των spreads.