Τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης των πολιτών – Τι ισχύει και τι όχι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε την Κυριακή 22/3/2020 και ώρα 18.00 νέο διάγγελμα.
Ανακοίνωσε την απαγόρευση της «άσκοπης κυκλοφορίας» των πολιτών και την επιβολή προστίμου 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού στις 19:00 εξειδικεύτηκαν τα νέα περιοριστικά μέτρα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Τι περιλαμβάνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Από σήμερα Δευτέρα στις 6.00 π.μ. Και μέχρι τη δευτέρα 6 Απριλίου στις 6.00 πμ. ορίζεται αυστηρός περιορισμός των κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι πολιτικοί, οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τι ισχύει για τους πολίτες
Οι πολίτες μπορούν να κινούνται σε δημόσιο χώρο μόνο για 8 συγκεκριμένους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάπτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Περιορισμός για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο
Κατά τη μετακίνηση με ΙΧ επιτρέπεται να μετακινούνται μέχρι δύο άτομα στο ίδιο αυτοκίνητο.
Σε κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.

Προϋπόθεση κίνησης σε δημόσιο χώρο: Βεβαίωση Κίνησης
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Ειδικά για σήμερα Δευτέρα, τί κάνουν οι εργαζόμενοι;
Ειδικά για σήμερα Δευτέρα 23/3/2020, πρώτη ημέρα των περιορισμών οι εργαζόμενοι μπορούν να πάνε στη δουλειά τους με υπεύθυνη δήλωση αλλά θα φύγουν με βεβαίωση του εργοδότη.

Που βρίσκουμε τις βεβαιώσεις;
Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF ή MS-Word)
Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF ή MS-Word)
Συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
SMS: Παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η). Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάπτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ;
Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

Αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί;

Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

Απαγορεύεται η παρουσία πολιτών και σε άλλους δημόσιους χώρους
Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης (οργανωμένους), οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Ποιά καταστήματα θα είναι ανοικτά
Θα είναι αυτά για τα οποία δεν υπάρχει απαγόρευση (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ). Επίσης ανοικτές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν αλλά σε περιορισμένη συχνότητα.

Εκτός από πρόστιμα αυτόφωρο και ποινική δίωξη
Για τους παραβάτες, εκτός από το πρόστιμο των 150 ευρώ ανά παράβαση, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις και θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.
Ο ίδιος είπε ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και από αέρος ενώ οι οδηγοί που θα περνούν τα διόδια χωρίς άδεια θα υποχρεώνονται σε αναστροφή.

Οι Δήμοι θα βοηθούν πολίτες
Ο υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε πως το υπουργείο έχει δώσει εντολή στους Δήμους να βοηθούν πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν για διάφορες βασικές ανάγκες. Ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι η διανομή των τροφίμων από τα συσσίτια των δήμων θα γίνεται μόνο κατ’ οίκων ή στη δομή που φιλοξενούνται εφόσον είναι άστεγοι. Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στους άστεγους, τους τοξικοεξαρτημένους και τους Ρομά.

18 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας