Τανισκίδης: Η Optima Bank πέρασε σε οργανική κερδοφορία 20 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της

Ο Πρόεδρος της Optima bank, κ. Γεώργιος Τανισκίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 6ο Οικονομικό Forum των Δελφών, παραχώρησε την Πέμπτη, 13 Μαΐου εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ο κ. Τανισκίδης ανακοίνωσε πως η Optima bank πέρασε σε οργανική κερδοφορία, μέσα σε μόλις 20 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας της.
«Σήμερα 20 μήνες μετά, ξεκινώντας από το μηδέν, σίγουρα συζητάμε για ένα ρεκόρ.
Το πρώτο 4ηνο είναι ήδη κερδοφόρο. Έχουμε καταφέρει να επιτύχουμε σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον οργανική κερδοφορία. Αυτό μας δίνει τεράστια δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.

«Μέσα στην πανδημία ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Optima bank κατά 80 εκατ. ευρώ, γεγονός που μας χαλυβδώνει ακόμη περισσότερο».

«Η Optima bank ήταν η τράπεζα που μέσα στην πανδημία άνοιγε καταστήματα, αντί να κλείνει», σημείωσε ο πρόεδρος της τράπεζας.

HOptimabank είναι στην πλεονεκτική θέση να μην έχει βάρη από το παρελθόν και να σχεδιάζει το μέλλον της ελεύθερα”.

“Μπήκαμε στα παπούτσια του πελάτη μας γιατί τελικά ο Πελάτης πληρώνει τον μισθό μας. Σχεδιάσαμε όχι απλά μία διαφορετική τράπεζα αλλά μια τράπεζα του 21ου αιώνα” τόνισε ο πρόεδρος της τράπεζας.

“Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί, με τη σκέψη «τι ωραία θα πάω στην τράπεζα».”

“Στην Optimabank έχουμε ταχθεί σε μια δύσκολη αποστολή. Να κάνουμε κάθε τραπεζική συναλλαγή μια ευχάριστη εμπειρία. Και προσπαθούμε να το καταφέρνουμε κάθε μέρα.”

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αισιοδοξία του σχετικά με την γρήγορη ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας, κάνοντας λόγο για μια «αναπτυξιακή έκρηξη».

Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα ο κ. Τανισκίδης σημείωσε: “Το τραπεζικό σύστημα προχωρά μπροστά. Σήμερα οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα και μπορούν να δανείσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.”

Δήλωσε πως το ελληνικό χρέος δεν τον ανησυχεί, καθώς τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του παρελθόντος.

“Θεωρώ πως το χρέος δεν πρέπει να το θεωρούμε εμπόδιο. Σήμερα ανέρχεται περί τα 374 δις. ευρώ, όμως το 70% περίπου βρίσκεται σε ευρωπαϊκούς θεσμούς”.

“Η μέση διάρκεια του χρέους το 2011 έφτανε τα 6,3 έτη. Σήμερα είναι 19,4 έτη.”

“Το 2011 είχαμε μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού 4,54%, σήμερα το κόστος αυτό είναι στο 1,72%.”

“Για τον νέο δανεισμό, το 2011 είχαμε 5% μέσο σταθμικό επιτόκιο, ενώ σήμερα μόλις 1%.”

“’Έχουμε πλέον μακρινές λήξεις, εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, μεγάλο κομμάτι του χρέους μας βρίσκεται σε ασφαλή χέρια και εφόσον δημιουργήσουμε και πρωτογενή πλεονάσματα μάλλον θα πρέπει να μιλάμε για κάτι που μοιάζει με perpetualbond παρά με δαμόκλειο σπάθη.”  ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι υπέρ μας το γεγονός ότι έχει υπάρξει μια πολύ καλή διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρεί, η γραφειοκρατία υποχωρεί, υπάρχει μια πορεία της χώρας προς ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος»

“Συνεχίζω να είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Υπάρχει όμως μια μεγάλη πρόκληση για το κράτος, αλλά και τις τράπεζες. Θα πρέπει να απορροφήσουμε αυτόν τον ποταμό χρημάτων που θα προέλθει από την Ε.Ε.”  υπογράμμισε.