Τάσιος (ΠΟΞ): Πρόωρο το άνοιγμα των ξενοδοχείων την 1η Ιουνίου ενώ υπάρχει ήδη αύξηση κόστους

Πρόωρο θεωρεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων την 1η Ιουνίου ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, καθώς δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικά με τις αποφάσεις και ατολμία για τα οικονομικά πακέτα στήριξης για τις νότιες χώρες που πλήττονται. Είχε δοθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Τάσιος, ένα συγκεκριμένο κείμενο στη διαδικασία του διαλόγου αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος. Επιπρόσθετα υπάρχει η ανησυχία των ξενοδόχων σχετικά με τα υγειονομικά κριτήρια ενώ το κόστος έχει ήδη αυξηθεί 10%.

Ο κ. Τάσιος, ανέφερε πως είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση σε ότι αφορά το να δουλεύεις με το φόβο ενός κρούσματος από το να κάνεις κλινική το ξενοδοχείο σου για να μπορέσεις τελικά να λειτουργήσεις. Άρα, συνέχισε λέγοντας πως στο θέμα των τιμών θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια να είναι ίδιες αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες αφού θα δανειστούμε για να ανοίξουμε. Άρα είναι άλλη μία μεγάλη αύξηση του κόστους, συνεπώς πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Σχολιάζοντας, το κατά πόσο οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να φέρουν τουρισμό στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων είπε πως όταν υπάρχει στο τραπέζι το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο ή αντίστοιχα το τεστ COVID από τη χώρα προέλευσης που κάνει 80 έως 100 ευρώ το άτομο και θα επιβαρύνει τον πελάτη, ο πελάτης θα επιλέξει να μην έρθει στο ξενοδοχείο.

Χαρακτήρισε, τέλος, λάθος το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας την 1/6, θα πρέπει να πάνε πιο πίσω γιατί δεν υπάρχει πελατολόγιο, υπάρχουν τα λεγόμενα ξενοδοχεία ασφαλείας, πρόσθεσε, που μπορούν να καλύψουν ακόμα και την πόλη της Αθήνας που είναι πολύ μεγάλη.

Για το αν έχει γίνει πρόβλεψη για το πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να χαθούν, ο κ. Τάσιος είπε πως 700.000 θέσεις εργασίας είναι έμμεσες και άμεσες στον τουρισμό, όταν φαίνεται να μη λειτουργήσουν μία στις δύο επιχειρήσεις και αν συνυπολογίσουμε και την διαφοροποίηση στους εποχικούς εργαζόμενους, όπου υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα, ρήτρες επαναπρόσληψης ανάλογα με την πληρότητα του ξενοδοχείου, άρα ουσιαστικά χρειάζεται διαμοιρασμός του κόστους ανάμεσα στον εργοδότη – εργαζόμενο και στο κράτος.