Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature αυτή την εβδομάδα ρίχνει νέο φως σε μηχανισμούς του ανοσοποιητικού που δυσλειτουργούν και οδηγούν σε βαριά νόσηση από COVID-19.
Επιστήμονες εξέτασαν το DNA 2244 ασθενών σε περισσότερες από 208 ΜΕΘ σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια, τα γονιδιώματά τους συγκρίθηκαν με το DNA υγιών ατόμων για να εντοπιστούν τυχόν γενετικές διαφορές. Τελικά προέκυψε ένας αριθμός από γονίδια (ΤΥΚ2, DPP9, IFNAR2, OAS) τα οποία φαίνεται ότι εμφανίζουν σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ βαρέως πασχόντων και υγιών.
Η πρώτη σημαντική διαφορά αφορά σε ένα γονίδιο το TYK2 που έχει σημαντικό ρόλο στη ενεργοποίηση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν το γονίδιο είναι «ελαττωματικό», η ανοσολογική απόκριση μπορεί να είναι υπερβολική, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη φλεγμονή, όπως παρατηρείται σε ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και για τη θεραπεία της νόσου. Υπάρχει ήδη μια κατηγορία αντιφλεγμονωδών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται γιά άλλες ασθένειες και στοχεύουν αυτόν τον βιολογικό μηχανισμό. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι το Baricitinib, το οποίο πρόσφατα αδειοδοτήθηκε από τον FDA για χρήση σε συνδυασμό με remdesivir σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Γενετικές διαφορές βρέθηκαν επίσης σε ένα γονίδιο που ονομάζεται DPP9, το οποίο παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση ορισμένων διαδικασιών της φλεγμονής, που σχετίζονται με την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
Ακόμη γενετικές παραλλαγές παρουσιάστηκαν στα γονίδια IFNAR2 και ΟΑS στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID. Το IFNAR2 συνδέεται με την ιντερφερόνη που βοηθά στην εκκίνηση του ανοσοποιητικού συστήματος μόλις εντοπιστεί μια λοίμωξη. Eνώ το ΟΑS ενεργοποιείται από την ιντερφερόνη και βοηθά να σταματήσει ο ιός τη δημιουργία αντιγράφων του εαυτού του. Αυτά τα γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση άλλων ενζύμων που τελικά διασπούν το γενετικό υλικό ιών όπως οι κορωνοϊοί και εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό τους.
Tα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, γιατί τα εμβόλια θα μειώσουν δραστικά τον αριθμό των περιπτώσεων COVID, αλλά δυστυχώς είναι πολύ πιθανό οι γιατροί να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ασθένεις με σοβαρή νόσο για αρκετά ακόμη χρόνια. Φάρμακα που θα μειώσουν την ενεργοποίηση αυτών των γονιδίων, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία από τον κορωνοιό!
Πηγη: healthyvoice.gr