Θ. Λιβάνιος για εκλογικό νόμο: Πάμε σε ένα εκλογικευμένο bonus

Στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τον εκλογικό νόμο και τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος, κατά τη σημερινή τέταρτη και τελευταία ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι πολύ νωρίς για να δούμε την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Θα δούμε ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν. Νομίζω ωστόσο πως θα είναι πιο ήπια τα αποτελέσματα του πολέμου για την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, επισήμανε ότι ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020 και έκτοτε «έχουν αλλάξει πολλά» όπως είπε. «Το πλεονέκτημα του εκλογικού νόμου είναι ότι δίνει ένα bonus, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Πάμε σε ένα εκλογικευμένο bonus.

Στόχος μας είναι η αυτοδύναμη Ελλάδα. Οι πολίτες και κυρίως οι πιο αδύναμοι θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτό ζητούν από την κυβέρνηση, αυτή είναι η δική μας δουλειά. Ο εκλογικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άδολη αλλά η πιο δόλια αναλογική με μόνο στόχο να εμποδίσει το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο ίδιος τόνισε σχετικά: «Στην Ελλάδα έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα. Από το 2009 υποστηρίζω την εφαρμογή ενός μεικτού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα. Ενισχύει και την τοπική εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων. Είναι ευκαιρία να δούμε ένα μοντέλο που θα κρατήσει για πολλά χρόνια».

Τοποθετούμενος για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, υπογράμμισε: «Το να εμφανίζονται εταιρείες – “κομήτες” δύο – τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές είναι κάτι που δεν βοηθά γενικότερα. Πρέπει να μπει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας τους», ενώ τόνισε ότι οι δημοσκοπήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο και μόνον. Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός ανέφερε: «Στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση θα κριθεί για το έργο της των τελευταίων ετών. Ο λαός περιμένει να λυθούν τα προβλήματα του και γι΄ αυτό πρέπει να δουλέψουμε».