«Θάνατος στην Αμερική» -Χιλιάδες Ιρακινοί στους δρόμους της Βαγδάτης στη νεκρική πομπή του Σουλεϊμανί

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαγδάτης για τη νεκρική πομπή του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και Ιρακινών αξιωματούχων που έπεσαν νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ.

Ο πανίσχυρος ιρανός στραγητός Κασέμ Σουλεϊμανί, ήταν από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες στο Ιράν, κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και πολλών από τους συμμάχους τους. Σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

Μεταξύ των συνθημάτων που φωνάζει το συγκεντρωμένο πλήθος είναι και το «θάνατος στην Αμερική».

Η πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στη νεκρική πομπή είναι άνδρες που φορούν μαύρη στρατιωτική στολή ενώ κρατούσαν και ιρακινές σημαίες αλλά και σημαίες οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν και ήταν απόλυτα πιστές στον Σουλεϊμανί.

Η πομπή ξεκίνησε από το τέμενος Ιμάμ Καντίμ στη Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φώναξε συνθήματα όπως «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

Ενας από τους συμμετέχοντες στη νεκρική πομπή ονόματι Μοχάμεντ Φαντλ, δήλωσε ότι η κηδεία είναι μια έκφραση αφοσίωσης στους δολοφονημένους ηγέτες. «Είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, αλλά δεν θα μας ταρακουνήσει», είπε.

Δύο ελικόπτερα πετούν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και οι ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Παρόντες ήταν επίσης ο Χάντι αλ-Άμπερ, επικεφαλής των φιλοϊρανικών κομμάτων στο ιρακινό κοινοβούλιο, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι και αρκετοί επικεφαλής φιλοϊρανικών σιιτικών οργανώσεων.

Μια προγραμματισμένη συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν με τη σειρά τους να παραστούν στις κηδείες των δύο ανδρών.

Ο ισχυρός στρατιωτικός διοικητής του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί θα ταφεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την Κερμάν του κεντρικού Ιράν, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.

Οι πύλες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται κυβερνητικά γραφεία και ξένες πρεσβείες, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, παραμένουν κλειστές.