Τι πληρώνουμε μέχρι τέλος του έτους

Μέχρι και την τελευταία ημέρα του έτους, την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2019 υπάρχουν οι εξής φορολογικές υποχρεώσεις για όσους φορολογούμενους έχουν ακόμα εκκρτεμότητες:

  • Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2020: Τα τέλη δεν έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2019. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης περίπου των 1,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει το αργότερο έως την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου να προχωρήσουν στη υποβολή δήλωσης ακινησίας του οχήματός τους στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται. Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν κατατεθούν οι πινακίδες του οχήματος, τότε στον ιδιοκτήτη του επιβάλλεται πρόστιμο στο 100% των τελών που του αναλογούν. Ίσως δοθεί παράταση μερικών ημεερών.
  • ΕΝΦΙΑ:  η 4η από τις συνολικά 5 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Δόσεις ρυθμίσεων από παλαιότερες οφειλές. Εφόσον δεν καταβληθούν δυο δόσεις μιας ρύθμισης τότε αυτή χάνεται και βεβαιώνεται στον φορολογούμενο το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων σε έως 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο.