Την ερχόμενη Πέμπτη η ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό

Την επόμενη Πέμπτη, 30 Απριλίου, θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτηση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας), για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Στη συζήτηση θα λάβουν τον λόγο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με τη σημερινή του τοποθέτηση στο κοινοβούλιο ανέβασε τους τόνους της κριτικής προς την κυβέρνηση, προτάσσοντας το μέτωπο της οικονομίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από την ερχόμενη Δευτέρα, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο ενώ σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που θα συμμετέχουν στις επιτροπές (είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα λόγω κορωνοϊού). Έτσι στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου θα συμμετέχουν οι Εισηγητές, οι Ειδικοί Αγορητές, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι και ένας κύκλος έξι βουλευτών (θα αντιστοιχεί ένας σε κάθε κόμμα).

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, στις 4 και 5 Μαΐου. Στις συνεδριάσεις θα τοποθετηθούν οι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ενώ τα κόμματα θα εκπροσωπηθούν κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και με έναν κύκλο 25 ομιλητών. Σταδιακά ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει η κατάθεση μιας σειράς νομοσχεδίων (π.χ. το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ήδη σε δημόσια διαβούλευση).

Επίσης αποφασίστηκε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν δύο συνεδριάσεις επιτροπών:

-H συνεδρίαση της επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα γίνει τη Δευτέρα

-Η προανακριτική επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη (έχει σταλεί η σχετική πρόσκληση). Με βάση τον σχεδιασμό, η συγκεκριμένη Επιτροπή θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στην αίθουσα της Γερουσίας.

Τέλος θα προστεθεί μία ακόμα συνεδρίαση στην Ολομέλεια για τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων κάθε Δευτέρα. Ειδικότερα από τις 4 του επόμενου μήνα προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου (Δευτέρα και Τετάρτη) και στη συνέχεια θα αυξηθούν σε τρεις οι συνεδριάσεις (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή).