Το ελληνικό Χρηματιστήριο πρώτευσε (πάλι) στην πτώση -12,48% με τις αρχές και την κυβέρνηση να παρακολουθούν αμέτοχοι

Αν υπήρχε ενδιαφέρον και αποφασιστηκότητα από τις αρχές και την κυβέρνηση, τότε δεν θα έμεναν απλοί θεατές στο να βλέπουν άπρακτοι τις ήδη ευάλωτες ελληνικές αξίες να κατρακυλούν σχεδόν κάθε ημέρα με πτώση διπλάσια σε ποσοστό από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες. Θα έπρεπε να λάμβαναν κάποια μέτρα, έστω αποτροπής των ανοικτών πωλήσεων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απλώς υιοθέτησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξίων που υποχρεώνει τους κατόχους καθαρών αρνητικών θέσεων σε μετοχές που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να προβαίνουν προσωρινά (για διάστημα τριών μηνών) σε γνωστοποίηση στην αρμόδια εποπτική αρχή, όταν οι καθαρές αρνητικές θέσεις τους φθάνουν ή υπερβαίνουν το 0.1% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή ένα μέτρο, που όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λαμβάνεται «ώστε οι εποπτικές αρχές να μπορούν να εποπτεύουν τις εξελίξεις στις αγορές τους.»

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και το «ότι ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, αν αυτό απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών της Ένωσης, για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την προστασία των επενδυτών».

Με άλλα λόγια δεν χρειάζονται μέτρα για την προστασία των επενδυτών. Φαίνεται ότι προστατεύονται επαρκώς!

Όμως σε ποιά προστασία αναφέρεται η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όταν μετά από δέκα χρόνια κρίσης, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχασαν πάνω από το μισό της αξίας τους σε ένα μήνα;

Υπό την απουσία μέτρων, ο Γενικός Δείκτης πρόσθεσε ένα ακόμα τεράστιο ποσοστό πτώσης -12,24%, που τον έφερε σε επίπεδα κάτω από τις 500 μονάδες (484,40 μονάδες).
Το μόνο θετικό είναι ότι η πτώση αυτή έγινε με μικρότερο τζίρο – είναι λογικό αφού και οι τιμές πέφτουν – ήτοι περίπου 64 εκατ. ευρώ.

Ποιά προστασία είναι αυτή που οδήγησε τις τράπεζες στο -16,09%;
Ποιά προστασία υπάρχει όταν η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ισοπεδώνεται προσθέτοντας ένας ακόμα -20,61%;
Ποιά προστασία είναι όταν η ΔΕΗ χάνει -13,89%;
Ποιά προστασία υπάρχει όταν η μετοχή της ΕΧΑΕ έχασε άλλο ένα -11,22%;
Που την βλέπουν την προστασία οι αρχές, όταν η Lamda Development, που κουβαλάει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο έχασε σήμερα άλο ένα -17,50%.

Σε ποιά προστασία αναφέρονται όταν η βουτιά προσεγγίζει το 50% από τα «υψηλά» των 948 μονάδων στις 24 Ιανουαρίου 2020;

Την ώρα που το ελληνικό Χρηματιστήριο έκλεινε οι ευρωπαϊκές αγορές έχαναν κατά μέσο όρο -5,17% (δείκτης Stoxx 600). Ακόμα και στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου η πτώση ήταν -5,52%, δηλαδή πολύ μικρότερη από την πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Την ίδια ώρα τα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά το πάγωμα των συναλλαγών λόγω κάθετης πτώσης, κινιύνταν με απώλειες -4,20% για τον Dow Jones και -5,64% για τον S&P-500.