Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφους 601 υπέρ έναντι 57 κατά υιοθέτησε ψήφισμα κατά της Τουρκίας

Με 601 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 36 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Aποκλειστική Oικονομική Zώνη της Ελλάδας και της Κύπρου. Ταυτόχρονα εκφράζει επαναλαμβάνοντας την πλήρη αλληλεγγύη προς τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης την ανησυχία του σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαμάχη και τον κίνδυνο περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Άγκυρας.

Είναι σημαντικό πως πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24/25 Σεπτεμβρίου που θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την αλληλεγγύη και ζητούν να εξεταστούν επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να τερματίσει αμέσως παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, να μην παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα και να σταματήσει τη «εθνικιστική ρητορική».

Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι απαιτείται διάλογος και συνεργασία για να αποφευχθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία και ζητεί από το Συμβούλιο να προετοιμάσει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος με την Άγκυρα.