Το νέο δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το εμπάργκο στο ρωσικό λίπασμα

Σε μία περίοδο που αναμένονται σεισμικές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να πάει σε τριπλές εκλογές και συμμαχικές κυβερνήσεις.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζοντας και πάλι στο τραπέζι την αναγκαιότητα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι το δίλημμα που θα τεθεί στην κοινωνία είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί μία πρωτοφανή κρίση.

Αυτή θα είναι η ατζέντα των εκλογών, όποτε και αν γίνουν, προκειμένου να πολώσουν το κλίμα και να διασφαλιστεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι το Μαξίμου μεθοδικά στήνει εκλογικό σκηνικό με κάλπες τον Μάιο.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται από μία σειρά δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται το τελευταίο δεκαήμερο για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις δεν μετράνε μόνο τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά και τη δύναμη των υποψηφίων σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες.

Εμπάργκο στο ρωσικό λίπασμα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να επιβάλλει εμπάργκο στην εισαγωγή λιπασμάτων από Ρωσία και Λευκορωσία.

Η εξέλιξη αυτή αναγκαστικά οδηγεί σε αύξηση της τιμής των λιπασμάτων.

Με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες, οι τιμές των λιπασμάτων είναι απλησίαστες και γι’ αυτό οι αγρότες απαιτούν ενισχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο ενισχύσεων το οποίο θα κατευθύνεται απευθείας στους αγρότες, πιθανότατα με τη διανομή κουπονιών ανάλογα με τα στρέμματα, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πάντως επάρκεια λιπασμάτων μπορεί να εξασφαλιστεί με δεδομένο ότι η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων καλύπτει το 43% της αγοράς.