Τουριστικά γραφεία: 30.000 υπάλληλοι σε «χειμερία νάρκη» από τον Μάρτιο και δυσκολίες σε κάποιους μεγάλους του κλάδου

ΜΙΛΟΥΝ Ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΛΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ MANESSIS TRAVEL ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Γράφει η Μαρία Μπακοπούλου

Άδεια ή μισοάδεια γραφεία, ελάχιστοι υπάλληλοι για να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, είναι η εικόνα στα τουριστικά γραφεία της χώρας που προσπαθούν να επιζήσουν με κάποια ταξίδια στο εσωτερικό και να συντηρήσουν τους υπαλλήλους τους με τα χρήματα της πολιτείας, αφού οι πελάτες είναι ελάχιστοι.

Ο κλάδος αυτή τη στιγμή διαθέτει πάνω από 30.000 εργαζόμενους, διοικητικούς υπαλλήλους σε γραφεία, οδηγούς, ξεναγούς, κλπ, οι οποίοι είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς από τον προηγούμενο Μάρτιο βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, με άγνωστο τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, ενώ σύμφωνα με όσα ακούγονται αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ταξιδιωτικών Γραφείων, οι τζίροι στις εργασίες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι μειωμένοι πάνω από 90% σε σχέση με πέρυσι, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ταξίδια προς το εξωτερικό, ενώ ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος εμφανίστηκε ως… μικρή σανίδα σωτηρίας, τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι, δεν έχει την δυναμική που αναμενόταν το 2020, καθώς από τους Έλληνες που πήγαν διακοπές το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πολλοί προτίμησαν να κλείσουν μέσω διαδικτύου σε ηπειρωτικούς και όχι τόσο σε νησιωτικούς προορισμούς.

Οι εκδρομές, που κάποτε πραγματοποιούσαν σε εξωτικά μέρη, όπως στην Ταϊλάνδη έχουν προς το παρόν ανασταλεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέξαμε για το ρεπορτάζ και βάσει των προγραμμάτων των ταξιδιωτικών γραφείων, το ποσοστό μείωσης στα ταξίδια προς το εξωτερικό αγγίζει το 90%, ενώ στην Ελλάδα, ανάλογα με την επιχείρηση και την δυναμική που είχε στα ταξίδια στο εσωτερικό κυμαίνεται από 25% έως 40%.
Σε αυτές τις απώλειες θα πρέπει να προσθέσουμε και την σύνδεση των ταξιδιωτικών γραφείων με τον κλάδο της κρουαζιέρας, ο οποίος, ήδη, μετρά χαμένα έσοδα άνω του μισού δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Μαρτίου-Ιουλίου 2020 και πάνω από 10.000 χαμένες θέσεις εργασίας.
Αυτό το ωστικό κύμα που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τον κλάδο αναμένεται, όπως όλα δείχνουν να μην περάσει αναίμακτα: Σύμφωνα με πληροφορίες του THECEO.GR,  μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός με γραφεία σε όλη την Αθήνα και έμφαση στα ταξίδια στο εξωτερικό σχεδιάζει μόλις πλέον σταματήσει να έχει το δικαίωμα αναστολής των εργαζομένων του και όταν ο νόμος του δώσει αυτή τη δυνατότητα, περικοπές θέσεων εργασίας ακόμα και της τάξεως του 40%, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του «ακόμα και να επανέλθουν όλες οι πτήσεις, θα αργήσουμε πολύ καιρό να είμαστε όπως πριν».

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλος ταξιδιωτικός οργανισμός με έδρα της Θεσσαλονίκη, που ειδικεύεται στον εισερχόμενο-εξερχόμενο τουρισμό σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ορισμένοι επιχειρηματίες από τον ξενοδοχειακό κλάδο ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά.

Λύσανδρος Τσιλίδης (Πρόεδρος Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων): «Χαμένη χρονιά και στροφή στην Ελλάδα»

O Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσανδρος Τσιλίδης.

Αποκαλυπτικός είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων (ΗΑΤΤΑ) Λύσανδρος Τσιλίδης, ο οποίος δηλώνει  στο THECEO.GR «πως η χρονιά είναι χαμένη για τον τουρισμό και τα ταξιδιωτικά γραφεία, όπως νομίζω, ότι αν δεν επιστρατεύσουμε και την ατομική ευθύνη ως επαγγελματίες, θα είναι και η επόμενη. Η πτώση του τζίρου στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 80-90% και αυτοί που τα πήγαν λίγο καλύτερα είναι όσοι έκαναν στροφή σε προγράμματα στην Ελλάδα, που και αυτά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν πήγαν τόσο καλά όσο αναμένονταν, καθώς ήταν πολλοί εκείνοι που, είτε από φόβο, είτε από έλλειψη χρημάτων, έκαναν διακοπές στα χωριά τους, στα εξοχικά τους ή σε σπίτια φίλων τους. Οι επόμενοι μήνες εννοείται θα είναι επίσης χαμένοι, καθώς τα Χριστούγεννα, η αμέσως μεγαλύτερη περίοδος για ταξίδια, είναι αρκετά μακριά και θα συνεχίσουν σε πολλές επιχειρήσεις οι αναστολές εργασίας».

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη, μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, οι επιχειρήσεις τουρισμού έχουν τη δύναμη να αντέξουν, ειδικά οι μικρομεσαίες, πιο οικογενειακές ταξιδιωτικές εταιρίες: «Είχαμε πολύ καλές προηγούμενες χρονιές και όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήγαν καλά και είναι υγιείς, χωρίς δάνεια και άλλες υποχρεώσεις, θα αντέξουν. Το θέμα ίσως να το έχουν οι πιο μεγάλοι του χώρου με τους πολλούς εργαζόμενους».

Διον. Βλαχάκης (Aντιπρόεδρος Manessis Travel): «Το 2023 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του τουρισμού όπως την γνωρίζαμε»

Για τη ζοφερή πραγματικότητα του ελληνικού τουρισμού εφέτος μίλησε στο THECEO.GR και ο Διονύσης Βλαχάκης, εμπορικός διευθυντής του Manessis Travel, από τους μεγαλύτερους  ταξιδιωτικούς ομίλους της χώρας.
«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που βιώνουμε για τον τουρισμό φέτος και θεωρώ ότι ακόμα και να βρεθεί το εμβόλιο, το σημαντικό είναι να υπάρχει άνοδος στην ψυχολογία του κόσμου, γιατί από την καλή ψυχολογία, εκτός από τα χρήματα, ξεκινά να κανείς για να αποφασίσει να κάνει ένα ταξίδι, ειδικά στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Βλαχάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες φέτος προτίμησαν Ελλάδα στο 95% όσων επέλεξαν πακέτα μέσω ταξιδιωτικών γραφείων και κυρίως περιοχές όπως η Πελοπόννησος, όπου υπήρχε εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο. Πλέον, όμως, οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές τους και οι προσεχείς μήνες, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά και δεν βρεθεί και διατεθεί το εμβόλιο, θα είναι δύσκολοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Manessis Travel, το 50% των εργαζομένων βρίσκεται σε αναστολή από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της χαμηλής κίνησης και του εισερχόμενου τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο ο κ. Βλαχάκης θεωρεί ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν τον σχεδιασμό τους μέρα με την ημέρα, κάτι που είναι θεμιτό, καθώς δεν ξέρουμε ακόμα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», ενώ εκτιμά ότι τα μέτρα της αναστολής εργασίας θα εξακολουθήσουν μέχρι και τον… Μάρτιο του 2021 στον κλάδο του τουρισμού, καθώς επί της ουσίας, η περίοδος Οκτώβριος – Μάρτιος, το διάστημα ανάμεσα σε δύο σεζόν δηλαδή, θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλες απώλειες για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Ο εμπορικός διευθυντής τoυ Manessis Travel, τέλος, εκτιμά ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, με το πιθανότερο αυτό να γίνει το… 2023.

Η «μαγική εικόνα» του 2019

Την ίδια στιγμή, η εικόνα του κλάδου μόλις πριν από ένα χρόνο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εμφανίζεται σήμερα, εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ο δείκτης του κύκλου εργασιών στις δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε άνοδο της τάξης του 13,4%, καταγράφοντας, μάλιστα, τη μεγαλύτερη αύξηση β’ τριμήνου της τελευταίας πενταετίας τουλάχιστον.

Αυτό το ποσοστό ήταν ενδεικτικό της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας αλλά και της αύξησης της ζήτησης των Ελλήνων για οργανωμένες διακοπές σε Ελλάδα και εξωτερικό έπειτα από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας των κρατήσεων στα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης β’ τριμήνου του 2019 διαμορφώθηκε στις 146,6 μονάδες, έναντι 129,3 μονάδων την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 114,9 μονάδων το 2017, 107,7 μονάδων το 2016 και 114,2 μονάδων το 2015.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία από την Ομοσπονδία των Εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων, ο δείκτης άρχισε να ανεβαίνει από το 2017, ενώ τα προηγούμενα έτη βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος, δείχνοντας άνοδο της ζήτησης για ταξίδια μέσω τουριστικών γραφείων, παράλληλα με τα ρεκόρ που κατέγραφε ο τουρισμός.