Τρομάζει το δημογραφικό αλλά απουσιάζουν οι πρωτοβουλίες

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στο συνέδριο του Economist για την δημογραφική κρίση και την υπογεννητικότητα ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα στηνομολία του τόνισε ότι “το δημογραφικό ζήτημα δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αντιμετωπίζουν παρόμοια και ορισμένες και μεγαλύτερα από τα δικά μας δημογραφικά προβλήματα”.


Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται κάθε χρόνο με τις γεννήσεις να είναι λιγότερες των θανάτων, γεγονός που αποτελεί εθνικό ζήτημα. Ανέφερε ότι υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το δημογραφικό, λέγοντας πως “είναι τελείως βέβαιο ότι η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη στο μέτρο που τα δημοσιονομικά μας το επιτρέπουν, και όσο η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα τα δημοσιονομικά μας θα μας το επιτρέπουν περισσότερο, να θεσμοθετήσουμε ολοένα και περισσότερο μεγάλα οικονομικά κίνητρα για να κάνει ο κόσμος παιδιά” και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συνείδηση του προβλήματος αλλά και αγωνία να προλάβει να θεσμοθετήσει τα μέτρα και όλα αυτά να γίνουν μέσα στο πλαίσιο που επιτρέπουν τα οικονομικά της. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, “η αντιμετώπιση του οικονομικού μας ζητήματος είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης για να έχουμε τους αναγκαίους πόρους για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας”.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ταξίδι του στην Νέα Υόρκη, τόνισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο. “Είναι η ευκαιρία να κάνουμε πράγματα. Θα τα κάνουμε γιατί είμαστε αποφασισμένοι να γίνουν και από το πλεόνασμα που θα έχουμε θα δώσουμε ένα μέρος για να αποκτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας”.

Προκόπης Παυλόπουλος: Το δημογραφικό είναι ένα εθνικό ζήτημα

Στο συνέδριο την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο ΠτΔ τόνισε ότι “το δημογραφικό για εμάς τους Έλληνες είναι ένα εθνικό ζήτημα” και επεσήμανε ότι “δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με διαφορετικές προσεγγίσεις, κυρίως όμως είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα”.
Όπως είπε, “η Ελλάδα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος της δημογραφικής κρίσης. Ζούμε έναν δημογραφικό χειμώνα στην Ευρώπη και εμείς τον ζούμε ακόμα περισσότερο. Αν οι άλλοι έχουν χειμώνα σε εμάς αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα παγετώνων. Το ζήσαμε από την δεκαετία του ’80 αλλά το ζούμε πολύ περισσότερο τώρα και σε αυτό συνέβαλε η βαθιά οικονομική κρίση”.
Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί νέοι άνθρωποι και επιστήμονες που ήταν αναγκαίοι στον τόπο έφυγαν στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα, από το 2011 έως το 2015 ο πληθυσμός της χώρας και ιδίως λόγω αυτής της μετανάστευσης, έφτασε στα 10,8 εκατ. από 11,2 εκατ. ενώ, σύμφωνα με μελέτες, ο πληθυσμός της χώρας μέχρι το 2050 θα είναι κάτω από 10 εκατ. και ίσως να φτάσει τα 8,2 εκατ.
“Πρέπει να χαράξουμε μία εθνική στρατηγική σε ότι αφορά το δημογραφικό που είναι εθνικό πρόβλημα, ένα εθνικό ζήτημα, μια εθνική υπόθεση” τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: “εθνική στρατηγική που θα μπορούσαμε να την χαράξουμε αλληλεγγύως και απεριορίστως μαζί με τους εταίρους μας. Αλλά επειδή δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα έπρεπε να έχουμε είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε όπως πρέπει να λειτουργούμε στα εθνικά μας θέματα δηλαδή υπό όρους ενότητας”.
Κύριοι άξονες συζήτησης του συνεδρίου θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, ο αντίκτυπος της δημογραφικής κρίσης στην Ευρώπη, ο δημογραφικός χάρτης στην Ελλάδα του σήμερα και οι παράγοντες που τον καθορίζουν, τα αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον, οι συνδέσεις με την οικονομική κρίση, η εξέλιξη του οικογενειακού θεσμού και οι σχέσεις των φύλων, το brain drain, εργασιακά θέματα, το συνταξιοδοτικό, η συμβολή της ιατρικής στην υπογεννητικότητα αλλά και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που άπτονται του ζητήματος.