Τζανάκης: Μέχρι και τριπλασιασμός των κρουσμάτων (9.000) με τα selft test

O καθηγητής Πνευμονολογίας, Νικόλαος Τζανάκης μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV ανέφερε πως τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 με τη χρήση των self-test.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του 3ου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα και από το γεγονός πως το ιικό φορτίο επιδεινώθηκε και σε άλλες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ηπειρος.

Παράλληλα προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 – 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου.

Εξήγησε πως πλέον με τα self tests αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα. «Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Διευκρίνισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self tests θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ.

«Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα» τόνισε.

Σχετικά με τα self tests είπε επίσης πως έχουν χαμηλή ευαισθησία στην αρχή της νόσησης. «Για αυτό και πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους σημείωσε πως η πρόβλεψή μας είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια και ότι ανησυχεί για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Για τα εμβόλια της AstraZeneca σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης», σημείωσε.