Βάλτε στη διατροφή σας ω3 …για το καλό της κεφαλής σας

Γράφει η Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία, ενεργώντας σε μοριακά συστήματα ή κυτταρικές διεργασίες, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της.

Αυτό αυξάνει τη συναρπαστική πιθανότητα, οι διατροφικοί χειρισμοί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική, για την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων, την προστασία του εγκεφάλου από ζημιές, την προώθηση της αποκατάστασης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης.

Πολλαπλές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι τα αποτελέσματα της σωστής διατροφής για τον εγκέφαλο, ενσωματώνονται στη δράση άλλων ευεργετικών παραγόντων, όπως η άσκηση και ο ύπνος. Η συνδυασμένη αυτή δράση ενεργοποιεί μοριακά συστημάτα που εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα (δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων) και έχει ισχυρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο σχεδιασμό θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατάλληλης διατροφής για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, έχουν προσελκύσει τελευταία την προσοχή όλων! Πολλές είναι οι έρευνες που επιβεβαιώνουν, ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων ωφελεί τη νοητική και συναισθηματική λειτουργία.

Οι έρευνες αυτές έχουν δείξει σαφή βελτίωση της γνωσιακής παρακμής σε ηλικιωμένους, βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών μετά από τραυματισμό εγκεφάλου σε πειραματόζωα, αποτελούν βάση για τη θεραπεία ασθενών με διαταραχές διάθεσης, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνεται η γνωσιακή έκπτωση που προέρχεται από τη νόσο Alzheimer.

Καλές πηγές ω3 λιπαρών οξέων θεωρούνται: Τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα, σκουμπρί, καπόνι, κολιός, μελανούρι κλπ), το μουρουνέλαιο, ο λιναρόσπορος, τα ακτινίδια, τα καρύδια, οι σπόροι chia, τα casheus, το σουσάμι, οι κολοκυθόσποροι, η ρόκα, το σπανάκι, η γλυστρίδα, η κολοκύθα, τα μύρτιλα, το μάνγκο, το πεπόνι).

Ωστόσο, φαίνεται ότι η απορρόφηση των λιπαρών οξέων από τον οργανισμό μας μπορεί να είναι μεγαλύτερη όταν προέρχεται από ζωικές πηγές όπως τα ψάρια, γιατί είναι τα ίδια που παράγονται από το σώμα μας!

Βάλτε λοιπόν στην διατροφή σας ω3 λιπαρά οξέα για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.

Πηγη: healthyvoice.gr