Βασιλική Λαζαράκου: «Είχα παραιτηθεί όταν έγινε η πρώτη καταγγελία για τη Folli Follie»

Με αφορμή το ρεπορτάζ του ceo.gr για την κλήση στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από τις δικαστικές αρχές στο πλαίσιο της διερεύνησης τυχόν ευθυνών για την υπόθεση της Folli–Follie (λόγω υποβολής καταγγελίας για την εταιρεία από το έτος 2015) και την αναφορά μας ότι η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου ήταν Α΄αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μέχρι το τέλος του 2015 , λάβαμε από το γραφείο της την διευκρίνιση ότι είχε ήδη παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2015 δηλαδή πριν την υποβολή της καταγγελίας η οποία έγινε ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2015.

Ακολουθεί η δήλωση από το γραφείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς:
«Σε σχέση με το σημερινό σας δημοσίευμα και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σας αναφέρω ότι όπως προκύπτει από το ΦΕΚ 948/30.12.2015, δεν ήμουν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την περίοδο που έγινε η πρώτη καταγγελία για τη Folli Follie το Δεκέμβριο του 2015 καθώς είχα ήδη υποβάλλει την παραίτηση μου στον Υπουργό κ. Τσακαλώτο από τις 26 Νοεμβρίου του 2015».

Εκείνο το διάστημα και μετά, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ήταν ο Χαράλαμπος Γκότσης, διορισμένος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατ΄επιλογή του τότε υπουργού  Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του τότε αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Τi είχε ειπωθεί στην Επιτροπή της Βουλής για τη Folli Follie  

Το ζήτημα της Folli Follie, που ακόμα αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τις δικαστικές αρχές, είχε γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019, η οποία ενέκρινε τον διορισμό της κυρίας Λαζαράκου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τότε, ο Γ. Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει: «Είναι προφανές ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι επιχειρήσεις δεν αφορά μόνο τους μετόχους τους, αλλά αφορά τους εργαζόμενους αφορά την κοινωνία. Να αναφέρω ένα-δύο παραδείγματα είχαμε τη περίπτωση του ομίλου Μαρινόπουλου, από την χρεοκοπία του οποίου απειλήθηκαν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας εάν δεν σωζόταν. Έχουμε την περίπτωση της Folli Follie, η οποία έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Είναι η Creta Farm και άλλες περιπτώσεις. Συνεπώς όπως είπε η κυρία Λαζαράκου πρέπει να προστατευθεί η κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη Folli Follie είχε προετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το υπουργείο Οικονομίας σε ότι αφορά την εποπτεία των επιχειρήσεων υπό τον τίτλο το νέο ΓΕΜΗ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν προτίθεται η κυρία Λαζαράκου να προτείνει στην κυβέρνηση της υιοθέτηση αυτών των νομοθετημάτων εννοείται όπως η κυβέρνηση θα το διαμορφώσει στην τελική του μορφή.»

Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Σοφία Σακοράφα επεσήμανε τα εξής: «Η περίπτωση της χειραγώγησης της Folli Follie είναι χαρακτηριστική της κρισιμότητας του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που οφείλει να ελέγχει, να εξετάζει έγκαιρα καταγγελίες και να λειτουργεί ακαριαία. Με πρόσφατο αυτό το γεγονός, το οποίο δεν αντιλήφθηκε η Επιτροπή κι επειδή εσείς διατελέσατε αντιπρόεδρος της ΕΚ – άρα έχετε γνώση και εμπειρία του πως λειτουργεί η ΕΚ – θα ήθελα να σας ρωτήσω α) ποιές πρωτοβουλίες θα πάρετε για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και β) επειδή δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο, δεν υπήρξε καμία επίπτωση ούτε στον πρόεδρο ούτε στα μέλη της Επιτροπής. Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπάρχει κάποια επίπτωση έστω και μία επίπληξη να φανεί ότι έχουν μία ευθύνη σε ότι αφορά τέτοιες καταστάσεις κι επίσης πόσο πιστεύετε ότι ότι μπορεί να είναι ανεξάρτητος ο ρόλος του επικεφαλής όταν διορίζεται από την κυβέρνηση;»

Επίσης ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής ΚΙΝΑΛ, είχε αναφερθεί στο θέμα: «Γνωρίζετε την υπόθεση Folli Follie. Υπάρχουν στοιχεία προς διερεύνηση γιατί τότε υπήρχαν θέματα για καθυστερημένη αντίδραση της ΕΚ. Εσείς τί πιστεύετε; Εκτιμάτε ότι είναι μια σημαντική υπόθεση στην οποία εμείς λέμε ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις για να καθυστερήσει η διαδικασία; Θα το θέσετε το θέμα; θα το ανοίξετε; Σε οικονομικά μεγέθη δόθηκε η ευκαιρία να μεταβιβάσουν οι μέτοχοι τα ακίνητά τους σε εταιρεία κι έτσι δεν υπήρξε στα περιουσιακά τους στοιχεία καμία επίπτωση.»

Η κυρία Λαζαράκου απάντησε στον κ. Δραγασάκη ως εξής: «Γνωρίζω τα δύο νομοθετήματα, ειδικά με το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Είδαμε και από το θέμα της Folli Follie ότι χρειάζεται ενίσχυση. Και πρέπει να ομολογήσω ότι όλες οι συζητήσεις για την εταιρική διακυβέρνηση και για τα ειδικού τύπου funds είχαν ξεκινήσει και από την προηγούμενη διοίκηση τη δική μας, οπότε εδώ βλέπουμε τη συνέχεια της διοίκησης, όπου οι εισηγήσεις που είχαν γίνει τότε συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν από τους φορείς της αγοράς».

Επίσης απάντησε λέγοντας: «Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι όταν θα δει τον πλήρη φάκελο της κάθε περίπτωσης να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει. Αρα προκειμένου να απαντήσει κάποιος τι θα μπορούσε να γίνει πρέπει να δει τα στοιχεία εκείνη την χρονική στιγμή τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να δει πως θα αντιδράσει κάθε φορά. Αρα θα πρέπει να δούμε κάθε φορά τι γίνεται γιατί ρωτήσατε εάν υπάρχουν στοιχεία υπό διερεύνηση. Αυτό εξαρτάται από το φάκελο, αλλά απότι γνωρίζω η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση, γιατί είναι θέματα που διερευνούνται από τα δικαστήρια και ως εκ τούτου θα δούμε την πορεία της υπόθεσης στα δικαστήρια και εάν υπολείπεται να κάνει κάτι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οσον αφορά γενικότερα θα πρέπει να δούμε περαιτέρω αν υπάρχει χώρος για βελτίωση της νομοθεσίας για την εταιρική διακυβέρνηση».

Γιώργος Ζαββός: «Διάτρητος ο θεσμός της Κεφαλαιαγοράς τα τελευταία 30 χρόνια»

Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «διάτρητο» το θεσμό της Κεφαλαιαγοράς και ήταν λάβρος για την περίπτωση της Folli Follie:
Ακολουθούν οι δηλώσεις του στην Επιτροπή: «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ισχυροποίηση του θεσμού της Κεφαλαιαγοράς. Ολοι θα ξέρετε δυστυχώς ότι πρόκειται για θεσμό διάτρητο εδώ και 30 χρόνια, είναι ένας θεσμός που κομίζει αν θέλετε τις αμαρτίες του ελληνικού οικονομικού συστήματος και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ισχυροποιηθεί με μία θεσμική θωράκιση, με ενίσχυση του προσωπικού, με αυστηρές κυρώσεις και θα έλεγα δρακόντεια εποπτεία. Αυτή θα είναι η δουλειά της κυρίας Λαζαράκου (την οποία έδειξε).
Το θέμα της Folli Follie έχει κονιορτοποιήσει την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ιδιαίτερα σε μία περίοδο που χρειάζεται και γίνεται μια μεγάλη αλλαγή για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Δεν μπορεί να έρθει ο άλλος και να φέρει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα εάν δεν ειναι σίγουρος ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο όλοι οι φορείς λειτουργούν ακριβώς με τους κανόνες εκείνους και με τα υψηλότερα στάνταρντας ευρωπαίκής και διεθνούς εποπτείας λειτουργίας των αγορών. Γι΄αυτο το λόγο, όπως σας προιδέασε ο υπουργός τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα φέρει ένα μεγάλο νομοσχέδιο που ανάμεσα στα άλλα θα περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που σας έιπαμε για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς»
Και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
– ενίσχυση του εποπτικού θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς,
– το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης, μάλιστα λάβαμε και προχθέες την αιτιολογική έκθεση, έχουμε έτοιμη την θεσμοποίηση των εναλλακτικών οργανιμών επενδύσεων .
– τα θέματα για την τυποποιημένη τιτλοποίηση που αφορά τη συγκεκριμένη λειτουργία της σχετικής αγοράς.
– το θέμα θα αφορά την χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι από τα τεράστια θέματα.
– θέματα ηλεκτρονικής και άλλης εναρμόνισης που αφορούν στο fintech.