Ξεπαγώνει η διαπραγμάτευση ελβετικών μετοχών στο London Stock Exchange

Η κυβέρνηση της Ελβετίας έδωσε το πράσινο φως για την επαναφορά της διαπραγμάτευσης ελβετικών μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) μετά από πάγωμα 19 μηνών. Αυτή η κίνηση θα αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια από την μεταφορά άλλων μετοχών από την πόλη του Λονδίνου τον περασμένο μήνα μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή συμμαχία.

Οι Βρυξέλλες εμπόδισαν τους επενδυτές της ΕΕ να κάνουν συναλλαγές σε ελβετικά χρηματιστήρια από τον Ιούνιο του 2019 ενώ στη συνέχεια η Ελβετία έθεσε απαγορευτικό στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες να εμπορεύονται ελβετικές μετοχές.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2019, η κυβέρνησης της Ελβετίας ανακοίνωσε πως τα χρηματιστήρια του εξωτερικού όπου είναι υπό διαπραγμάτευση ελβετικοί τίτλοι ή που διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση τέτοιων μετοχικών τίτλων έπρεπε να αναγνωριστούν για εποπτικούς σκοπούς από τη FINMA, δηλαδή την ελβετική εποπτική αρχή.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, η κυβέρνηση ενημέρωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει πλέον στη λίστα των απαγορεύσεων (η Βρετανία δεν δεσμεύεται πλέον από τους κανόνες της ΕΕ μετά την αποχώρησή της) και από την Πέμπτη (4/2) θα μπορούσε να επανέλθει η διαπραγμάτευση ελβετικών μετοχών.

Πριν από την απαγόρευση της ΕΕ, οι πλατφόρμες του Λονδίνου διαχειρίζονταν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ημερησίως σε ελβετικές μετοχές ή περίπου το 27% του συνολικού όγκου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe Europe. Ο κατάλογος των μετοχών που μπορούν να διαπραγματευτούν περιλαμβάνουν ονόματα όπως η Nestle και η Novartis.