Ξεπέρασε την πανδημία το Χρηματιστήριο Αθηνών με άλμα Εθνικής, Τέρνα Ενεργειακής, Alpha και ΕΛΠΕ

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε και αυτή την εβδομάδα με άνοδο ενώ ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τις 900 μονάδες, καταγράφοντας νέες μέγιστες τιμές 14 μηνών. Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης βρήκε τον δείκτη στις 897,55 μονάδες ή με άνοδο 0,66% έναντι την προηγούμενης ημέρας. Ενδοσυνεδριακά έφθασε τις 903,45 μονάδες.

Ήταν η έκτη στη σειρά ανοδική ημέρα και η 10η ανοδική κατά τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις. Η υπέρβαση των 900 μονάδων έστω ενδοσυνεδριακά έγινε με τις συναλλαγές στα περίπου 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Οι μετοχές που συνέβαλαν στη σημερινή άνοδο ήταν των δύο τραπεζών της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας και ορισμένων άλλων μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έκανε άλμα +5,22% και έκλεισε στα 2,599 ευρώ ενώ της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 3,45% στο 1,138 ευρώ. Οι άλλες δύο τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, της Eurobank με μικρή πτώση 0,25% στα 0,798 ευρώ και της Πειραιώς με διψήφιο ποσοστό -13,54%, που σημαίνει ότι σχεδόν εξαφανίστηκε η περιουσία του ΤΧΣ, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας με 61%.

Άλλες μετοχές εκτός τραπεζών με σημαντικά κέρδη ήταν της Τέρνα Ενεργειακής +4,44%, των Ελληνικών Πετρελαίων +3,71%, της ΕΥΔΑΠ +2,5% και της Motoroil +1,04%.
Αντίθετα με πτώση 1,75% έκλεισε η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς οι βασικοί μέτοχοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Να σημειωθεί ότι η Institutional Shareholders Services (ISS) ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος, διεθνής οίκος εποπτείας εταιρικής διακυβέρνησης, υποβάθμισε την αξιολόγηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ως προς την τήρηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης. Η αξιολόγηση από την βαθμίδα 4 που ήταν πριν αναλάβει η σημερινή διοίκηση που όρισε η Reggeborgh υποβιβάστηκε στη βαθμίδα 7.